Nyitókép: TASR/AP

 

Már több mint ötezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén a vulkánkitörés miatt. Turisták is vannak a menekülők között. A legnagyobb gondot egyelőre az okozza, hogy a feltörő láva miatt több helyen erdőtűz keletkezett. Utoljára 1971-ben, tehát 50 éve volt aktív a vulkán – számoltak be róla az M1 híradójában.

 

Félelmetes látvánnyal kúszott a lávafolyam a lakóházak felé La Palma szigetén. Lángba borított szinte mindent, ami csak az útjába került. A Cumbre Vieja vulkán vasárnap délután hatalmas robbanással kezdett hamut, füstöt, lávát és szikladarabokat lövellni magából. A kitörés kezdete óta már több mint 100 lakóház semmisült meg.

 

 hirdetes_810x300  

A Spanyolországhoz tartozó 83 ezer lakosú szigeten eddig csaknem öt és félezer embert menekítettek ki otthonaikból, köztük ötszáz turistát is.

 

Fotó: TASR/AP

 

„Borzalmas volt. Reggel éreztük a földrengést, aztán jöttek a kitörések egész nap. Délután egyszer csak megjelent a nő, akinek a házában laktunk, hogy azonnal össze kell pakoljuk a dolgainkat és mennünk kell. Gyorsan foglaltunk helyet egy repülőre, és most csak örülünk, hogy hazaindulhatunk”

 

– mesélte egy nő, aki Ausztriából utazott a szigetre.

 

Fotó: TASR/AP

 

A hatóságok már vasárnap este lezárták a környék útjait. Autók járták a közeli falvakat, és hangosbemondókon szólították fel a helyieket, hogy csomagoljanak össze, mert el kell hagyják otthonaikat.

 

A spanyol polgárőrség tagjai nem csupán az emberek, hanem az állatok biztonságáról is igyekeztek gondoskodni. A kecskéket és a bárányokat platós autókon szállították el a veszélyeztetett területekről.

 

Fotó: TASR/AP

 

A kanári szigeteki vulkanológiai intézet közleménye szerint az ezer Celsius-fokos lávafolyam hétfőn óránként 700 méteres sebességgel haladt a tengerpart felé, amit most nem közelíthetnek meg hajók. A láva gyújtotta erdőtüzek miatt riasztást adtak ki.

 

Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke vasárnap lemondta amerikai útját, és a szigetre látogatott.

 

„Jelenleg a legfontosabb feladatunk, hogy biztosítsuk a területet. Még mindig a kitörési fázisban vagyunk, úgyhogy mindenki legyen óvatos, ne közelítse meg a helyszínt, és informálódjon a hatóság embereitől”

 

– figyelmeztetett a spanyol miniszterelnök.

 

M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!