Pál
  • HUF: 361.03
  • USD: 1.13
  • -2 °C
  • 5 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Befejeződött a kampány Németországban. Vasárnap új kormányt és kancellárt választanak

Szoros a verseny a szociáldemokraták és a konzervatívok között. Scholz vagy Laschet lesz a befutó?

Nyitókép: stern.de

 

Pénteken a német pártok befejezték országos kampányolásukat, mostantól minden figyelem a vasárnapi parlamenti választásokra összpontosul.

 

Olaf Scholz (SPD), a szociáldemokraták kancellárjelöltje választói előtt Kölnben kijelentette, hogy a közvélemény által elvárt valódi változáshoz kormányváltásra van szükség.

 

Ellenfelét, a konzervatív uniós Armin Laschetet (CDU/CSU) ma ismét megtámogatta a leköszönő kancellár, Angela Merkel, aki 16 év után távozik a politikából.

 

És bár Scholz jelenleg Merkel miniszterelnök-helyettese, elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a választások után is folytatódna a nagykoalíció.

 

Scholz, aki az utolsó felmérések alapján kis előnnyel vezet, kampányzáróján kijelentette, hogy a Zöldek segíthetnek az SPD-nek elérni a klímacélokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Zöldek, akiket kedves barátainak nevezett, csak nehézkesen építgetik a szélerőműveket, melyekből tavaly egész Németországban összesen csak tizenkettő épült.

 

A leköszönő Merkel ma Münchenben Laschet, és Markus Söder bajor miniszterelnök mellett (aki a Keresztény-szociális uniót, a CSU-t vezeti), arra szólította fel a bizonytalan választókat, hogy szavazzanak a konzervatív unióra.

 

„Használják ki az utolsó órákat a győzelmünk érdekében,“ szólt Merkel a választókhoz, hozzátéve, hogy „nem mindegy, ki kormányoz.“

 

Söder a kampányrendezvényen kijelentette, hogy a CDU/CSU az SPD-vel szemben előnyben van, mert érzi a szelet a vitorlájában. Így értékelte az utolsó felméréseket, melyek azt mutatják, hogy csökken a különbség a szociáldemokraták és az őket üldöző konzervatívok között.

 

„Igen, szoros a verseny, nagyon kevésen fog múlni barátaim, de vasárnap este megfordítjuk és mi leszünk Németország győztesei,“

 

mondta Söder.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket