Nyitókép forrása: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

A Vlagyimir Putyin orosz elnököt támogató Egységes Oroszország a négy évvel korábbinál gyengébb eredménnyel, de megnyerte a múlt hétvégi oroszországi választásokat, és a parlamenti mandátumok 72 százalékát szerezve megőrizte kétharmados alkotmányozó többségét is. A nyugati sajtóban azonban arról cikkeznek, hogy nyilvánvaló csalás történt, amelynek központjában a számítógépes választási rendszer állt. Akárhogyis, az Egységes Oroszország némileg meggyengülve, de győzedelmeskedett, és felkészülhet a Putyin utáni időszakba való átmenetre, 2024-ben ugyanis újra elnökválasztások lesznek.

 

Erősödő kommunisták

 

A hivatalos eredmények szerint a jelenleg regnáló kormánypárt, az Egységes Oroszország  a szavazatok 49,82 százalékát szerezte meg. Második helyen végzett az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 18,93 százalékkal. Harmadik helyen az Orosz Liberáldemokrata Párt, amely csak nevében liberális és demokrata, valójában radikális nacionalista vonásokat mutat – ők 7,55 százalékot értek el. A Csak Oroszország – Az Igazságért nevű mozgalom 7,46 százalékkal a negyedik lett. Az orosz dumába 5,32 százalékkal jutott be az Új Emberek nevű párt.

 

Három dolgot érdemes kiemelni a fenti eredményt látva. Az egyik, hogy ez az első alkalom, hogy ötpárti törvényhozás alakul az újkori Oroszországban. A második, hogy a kommunisták legutóbbi választáson elért eredményüket megduplázva még magabiztosabb ellenzékiként ténykedhetnek. A harmadik pedig, hogy az Egységes Oroszország által megalakításra kerülő kormány legfontosabb feladata a Vlagyimir Putyin utáni átmenet előkészítése lesz.

 hirdetes_810x300  

 

Vlagyimir Putyin hosszú ideje nem ad egyértelmű választ arra, hogy a következő, 2024-ben esedékes elnökválasztáson, vagy átadja a stafétát. Orosz mércével még nem annyira idős, hogy ezt meg kelljen tennie, de az utódlás kérdése Oroszországban már több éve téma.

 

Sok elemző szerint Putyin épp azért olyan hallgatag a témát illetően, hogy a bizonytalansággal őrizze utódja kiválasztásának jogát. Ha valaki esetleg akarata ellen cselekedne, akkor egyszerűen elindul a választáson, az ellenjelölt pedig hoppon marad.

 

A Stratfor amerikai magánhírszerző ügynökség elemzése szerint a mostani választási eredmény azt jelzi, hogy a Kreml hajlandó politikai kockázatot vállalni, hogy biztosítsa a Putyin utáni korszak zökkenőmentes átmenetét.

 

Választási csalás

 

Az orosz választásokat lehet jogszerűnek tekinteni, igazságosnak azonban már kevésbé. A mostani csalásokról szóló hírek nagyon hasonló benyomást keltenek, mint Fehéroroszország esetében. A párhuzam nem tökéletes, de valóban vannak hasonlóságok.

 

Az Egységes Oroszország a választások előtti felméréseken kicsivel 30 százalék feletti eredménnyel szerepelt. Az előzetes eredmények ráadásul a véglegesnél jóval gyengébb eredményt jósoltak az Egységes Oroszországnak, ám mikor elkezdték összeszámolni a Moszkvában, Szentpéterváron és más városokban is bevezetett számítógépes szavazás voksait, az eredmény látványos a kormányzópárt javára kezdett megváltozni.

 

Ha nem csalás történt, akkor feltételezhető, hogy a rengeteg állami alkalmazottat kötelezték arra, hogy online szavazzanak, és mivel az állami alkalmazottak jellemzően a regnáló kormánypártra adják le voksukat, a választási eredmény torzulását ez okozta. Az ellenzéki pártok természetesen ezt vitatják. A kommunisták például azzal érvelnek, hogy az elektronikus szavazás lehetőségét szándékosan úgy szervezték meg, hogy az az Egységes Oroszországnak kedvezzen.

 

Ebben egyetértett velük Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus is, aki elmondta, hogy a mozgalma által indított nyolc jelölt közül Szentpéterváron hét győzni tudott, Moszkvában pedig 15-ből 12, ha csak a hagyományos voksokat számolták volna. A késve érkező online szavazatok hozzászámlálása után az összes jelöltje elbukott.

 

Nem eszik olyan forrón…

 

Ha valóban csalás történt, az azt jelzi, hogy a Kreml hajlandó nagy politikai kockázatokat is vállalni annak érdekében, hogy Putyin utódlása és a kiválasztott utód győzelme garantálva legyen. Persze, ennek a lehetőségnek is megvannak a maga korlátai. Az Egységes Oroszország gyengülése borítékolható volt, mert az orosz gazdaság gyengélkedik és az orosz életszínvonal nagyot zuhant. A kormánypárt preferenciáinak zuhanását mértékét nyilván lehet visszaélésekkel mérsékelni, például így lehetett az eredmény 50 és nem 44 százalék. Vlagyimir Putyin azonban nem Alekszandr Lukasenka. A fehérorosz elnök ugyanis nyilvánvaló hátrányból hozott ki magának 80 százalékos győzelmet, ami messze túl van a vérlázító kategória határán. Hasonlóan enyhén szólva „kiforratlan” húzásokat Oroszországban már aligha lehetne megjátszani.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!