Nyitókép forrása: SITA/Thilo Schmuelgen/Pool via AP, kollázs: körkép.sk

 

Németországban szövetségi parlamenti választásokat tartanak, és Armin Laschet, a CDU kancellárjelöltje is leadta szavazatát. Ám lencsevégre kapták, hogy rosszul helyezte be a szavazólapot az urnába. A német törvények ugyanis kimondják, hogy szavazás után a szavazólapot úgy kell hajtogatni, hogy ne lehessen látni a jelölést – Laschetén pedig egyértelműen látszik, hogy két keresztet tett a CDU mellé.

 

Laschet a voksolás után nem tett olyan kijelentéseket, amelyek kampánynak minősülnének, csak a szavazáson való részvétel mellett érvelt.

 

Annak ellenére, hogy a törvény elég egyértelműen fogalmaz, a gyakorilati érvényesítésének vannak korlátai. A választások titkossága végett tilos „nyílt”, tehát felismerhetően jelölt szavazólapokat bedobni az urnába. Ha felismerhető, akkor a törvény vonatkozó passzusa előírja, hogy a helyi választási bizottság akár ki is zárhatja a voksolásból a választót.

 

 hirdetes_400x285  

Csakhogy, a papír már az urnában van, a Die Welt által megszólított alkotmányjogász szerint már nem lehet számonkérni a hibát a kancellárjelölttől. Nem nyithatják ki az urnát, hogy kivegyék a rosszul hajtogatott papírt, és nem is hagyhatják figyelmen kívül szavazatszámláláskor azt a bizonyos  két CDU-ra leadott jelölést.

 

Mások még ennél is gyakorlatiasabban állnak hozzá, az egyik szövetségi választási biztos szerint nincs abban semmi meglepő vagy befolyásoló hatású, hogy országosan ismert politikus az általa elnökölt pártot jelölte be a szavazólapon.

 

 

 

 

welt.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!