Nyitókép forrása: SITA/Dominic Lipinski/PA via AP

 

Drámai képek jelentek meg Nagy-Britanniáról vasárnap délután a sajtóban. Kilométeres sorok alakultak ki a benzinkutaknál, amelyek órák alatt kifogytak az üzemanyagokból. A lakosság pánikszerű felhalmozásba kezdett a brit sajtóban megjelent hírek hatására, amelyek szerint üzemanyaghiány és élelmiszerhiány alakulhat ki. Azóta az illetékesek igyekeznek lenyugtatni a kedélyeket, ám a helyzet komolyságát az is mutatja, hogy fontolóra vették a katonaság bevetését, hogy pótolják a sofőrhiányt.

 

A politikusok ugyanis azt hangsúlyozzák, hogy a szigetországban nincs üzemanyaghiány, csak az elosztással vannak problémák. A Brexit miatt ugyanis több mint 72 ezer kamionsofőr esett ki a piacról. Olyan sofőrükről van szó, akik a kontinentális Európa állampolgárai, így csak vízummal dolgozhatnának Nagy-Britanniában. Egyértelmű, hogy a Brexit egy káros hatásáról van szó, ám az is valószínű, hogy a sajtó a valóságnál jóval nagyobbra fújta fel a problémát.

 

Az eredmény az lett, hogy kilométeres kocsisorok alakultak ki a benzinkutaknál, a pánikszerű roham eredményeként pedig hétfőre virradóra az angol benzinkutak igen jelentős részét 90 százalékban kivásárolták.

 

 hirdetes_300x300  

A kormány fontolóra vette a katonaság bevetését, ami a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy a hadsereg pótolja a kamionsofőröket az üzemanyag- és élelmiszerlogisztikában. Ezt az ötletet végül elvetették arra hivatkozva, hogy a helyzet csak azért súlyosbodott, mert az emberek jelentős része szükségletein túl fogyasztott, és a roham után normalizálódik a helyzet. Az Exxon Mobil, a Shell és a Greenergy közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben cáfolják, hogy az országos üzemanyaghiány lenne Nagy-Britanniában.

 

Több ezer rendkívüli vízum külföldieknek

 

A biztonság kedvéért azonban hatályon kívül helyezték a versenyjogot. Ez lényegében a brit monopolellenes törvényt jelenti, amely megakadályozza, hogy a piaci versenytársak kartellmegállapodásokat kössenek vagy károsan befolyásolják az árakat. A mostani döntés azt jelenti, hogy az oljapiac szereplőinek engedélyezik, hogy összehangolják készlettartalékaikat, és megosszák egymással, mely területeken milyen készletekkel rendelkeznek. Így egyenletesebb osztható el az üzemanyag a benzinkút-hálózatban.

 

Az okokról persze nincs hiány. Európában természetesen azt hangoztatják, hogy a brit pánik hátterében a Brexit káros hatásait kell látni. Szó mi szó, a brit kormány soron kívül 5000 vízumot engedélyezett külföldi tartály- és teherautó sofőrök számára, sőt, a karácsonyi ünnepek közelsége miatt 5500 rendkívüli vízumot adnak 5500 baromfi-feldolgozó munkásnak. Ezen kívül 4000 embert képeznek ki gyors eljárásban tehergépjármű vezetővé.

 

Érdemes azt is megemlíteni, hogy Grant Shapps brit közlekedési miniszter vasárnap a sajtónak azt is felvetette, hogy az egész pánikot a fuvarozók szövetsége is táplálja, ők ugyanis abban érdekeltek, hogy sok, olcsóbb külföldi kamionsofőr legyen a brit piacon, mert azzal lenyomható a britt kamionsofőrök bére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.