Nyitókép forrása: AFP

 

Vélhetően egy egykori katonai rendőr volt az a sorozatgyilkos, akit Le Grêlé (a Ragyás) néven emlegettek, és aki után évtizedeken keresztül nyomoztak a hatóságok, mindhiába.

 

A férfi a halálos ágyán vallotta be, hogy ő volt Le Grêlé, aki 1986 és 1994 között Párizsban számos gyilkossággal végződő nemi erőszakot követett el. Végül a tőle vet DNS mintát összehasonlították a bűntények helyszínein vett mintákkal, és egyezést találtak.

 

A Ragyásnak tulajdonítottak több sokkoló bűncselekmény között a 11 éves Cécile Bloch meggyilkolását is, akit a hatóságok a nyolcvanas években eltűntként tartottak számon, míg 1986-ban elő nem került a holtteste.

 

 hirdetes_400x285  

Hivatalosan négy gyilkosságot és hat nemi erőszakot kötnek a Ragyáshoz, ám kétség nem fér hozzá, hogy ennél jóval több áldozat lehet. Halálával sok eltűnt hozzátartozóikat kereső család marad válaszok nélkül.

 

A gyilkost polgári nevén Francois Vérove-nek hívták, holttestét egy bérlakásban találták meg a Földközi-tenger partján fekvő Grau-du-Roi településen. Öngyilkos lett, vallomását búcsúlevele tartalmazta.

 

A Ragyás képe évtizedekig lógott a párizsi igazságügyi hivatal bűnügyi osztályának falán. Áttörés nem történ, míg végül egy vizsgálóbíró levelet küldött 750, a kérdéses időszakban Párizsban szolgáló katonai rendőrnek, és DNS-minta adására kötelezte őket. A már leszerelt, nyugdíjas, 59 éves Vérove eltűnését szeptember 27-én jelentette a felesége.

 

A levél tartalmáról részleteket nem árultak el, a hatóságok szerint azonban „nyilvánvaló beismerő vallomásról van szó”.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!