Nyitókép forrása: SITA/Jabin Botsford/The Washington Post via AP, Pool

 

Hatalmasat bukott a Facebook a közép-európai idő szerint hétfőről keddre virradó éjszaka bekövetkező „lehalásával”. A tömeges rendszerkihagyás ráadásul tovagyűrűzött más közösségi oldalakhoz is, és órákig okozott kisebb nagyobb zűröket.

 

” A világ összes tőlünk függő embertől és vállalkozástól elnézést kérünk a kellemetlenségekért, melyeket platformunk mai kimaradása okozott „

 

foglmazott a Facebook infrastruktúráért felelős menedzsere, Santosh Janardhan. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy nem nagyon volt még hasonló leállás az utóbbi időben: nem működtek a hírcsatornák, a linkek, a Messenger, lehalt a WhatsApp és az Insta is. Állítólag mindezt az adatmegosztó központi routerek konfigurációs átállítása okozta, ami megszakította az információátadást a rendszer adatforgalom-irányító egységeiben. Akármit is jelent ez a gyakorlatban, a rendszerre olyan hatással volt, mintha lépcsőzetesen leállította volna az összes szolgáltatást.

 

Állítólag 2008 óta nem volt ilyen hosszú ideig tartó összeomlása – akkor még csak 80 millió felhasználója volt a közösségi oldalnak, ma már hárommilliárdan vannak.

 hirdetes_810x300  

 

Nyilvánosság elé állt a szivárogtató

 

Ám nem csak emiatt fájhat a facebook feje. Az elmúlt időszakban rengeteg vád érte, például a kiskorúak szellemi fejlődésében okozott károk miatt, vagy az átlagfelhasználóknál nagyobb jogköröket biztosító VIP-jogosultságok miatt (amelyről földi halandóank nem is szabadott tudni). Ma pedig szenátusi meghallgatáson állt a nyilvánosság elég a Facebook egyik volt menedzsere. Azok közé tartozik, akik részt vettek a Facebook visszaéléseit vagy veszélyességét igazoló dokumentumok kiszivárogtatásában.

 

A korábban civil tévésként dolgozó, a Facebooknál az információkért felelős termékmenedzserként ténykedő hölgy az amerikai törvényhozók előtt arról számolt be, hogy a Facebook algoritmusa képes rá, hogy viszonylag ártalmatlan tartalmaktól, mint a diétás étkezés, elvezesse a fiatalok figyelmét az anorexiát népszerűsítő tartalmakig, mindezt igen rövid idő alatt.

 

Frances Haugen szerint a Facebooknál az infomációt érintő problémák jóval nagyobbak, mint bármelyik cégnél, ahol eddig dolgozott – pedig megfordult már a Google-nél, a Yelpnél és a Pinterestnél is. Mint mondta, ha a Facebook dilemma elé került, hogy saját anyagi haszna és a személyi adatok biztonságát illetően, akkor az előbbi választotta.

 

„Láttam, ahogy a Facebook többször is konfliktusba kerül saját nyeresége és a biztonságunk között. Mindig következetesen saját nyeresége javára oldott fel ezeket a konfliktusokat, az eredmény pedig egy olyan rendszer lett, amely felerősíti a megosztottságot, a szélsőségeket és a polarizációt, és aláássa a társadalmakat szerte a világban”

 

fogalmazott. Elmondta, hogy a Facxebookra nézve terhelő információk kiszivárogtatása mellett akkor határozta el magát, mikor a vállalat feloszlatta a polgári integritásért felelős munkacsoportját. Haugen jelezte, hogy igencsak meglepődne, a Facebook az amerikai törvényhozás utasításának megfelelően felhagyna a gyerekeknek szánt Instagram felület fejlesztésével.

 

„A facebook pontosan tudja, ha tovább akar növekedni, új felhasználókat kell találnia. (…) Ez azt jelenti, hogy a gyerekeket is függőségbe akarják hajszolni”

 

mondta, hangsúlyozva, hogy a Facebook a nyereségét a mi biztonságunk eladásával szerzi meg, beleértve gyermekeink biztonságát is. 

 

Körkép.sk, cnbc.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.