Sára, Márió
  • HUF: 357.82
  • USD: 1.13
  • -2 °C
  • 6 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Korrupciós ügy miatt házkutatást tartottak az osztrák kancellárnál

Az Osztrák Néppárt szerint a vádak megalapozatlanok, az ellenzék lemondatná a kancellárt.

Nyitókép: AP

 

Házkutatást tart az osztrák rendőrség a kancellári hivatalban és az osztrák kormánypárt szövetségi központjában, valamint a Fellner médiacsoport irodáiban – adta hírül a Der Standard.

 

A lap helyszíni tudósítása szerint a rendőrök a bécsi Lichtenfeldgsséra több száz oldalas házkutatási paranccsal érkeztek. A rendőrök látókörébe a kancellár és legszorosabb munkatársai kerültek: Stefan Steiner főtanácsadó, Gerlad Fleishcmann sajtófőnök és több szóvivő. A gyanúsítottak között szerepel még az állami vagyonkezelő egykori vezetője, Thomas Schmid, az egykori miniszter Sophie Karmasin, és a Fellner-testvérek, a nagyhatalmú kiadóvállalat vezetői. Mindannyiukat hűtlen kezeléssel, korrupcióval vagy annak elősegítésével vádolják.

 

Az Osztrák Néppárt szerint a vádak megalapozatlanok, az ellenzék lemondatná a kancellárt

 

Az Osztrák Néppárt időközben kiadott egy közleményt, ami szerint a vádak megalapozatlanok és ötéves múltra tekintenek vissza, a vizsgálatnak “csupán a kancellár és a kormánypárt besározása a célja”. A Fellner kiadóvállalat szerint pedig az ellenük felhozott vádak félreértéseken alapulnak.

 

A lap információi szerint hirdetési és “sajtókapcsolati együttműködési” ügyekben vizsgálódnak az osztrák hatóságok. Eszerint mintegy 1,3 milliárd eurót adtak a gyanúsítottak a Fellner-testvérekhez tartozó médiacsoportnak, ezzel befolyásolási lehetőséget szerezve a kiadó tartalmait illetően. A pénzügyminisztérium főtitkára és egykori szóvivője cserébe előnyöket kért Kurznak és a Néppártnak. Információk szerint Kurz felbujtóként vett részt a korrupciós ügyben.

 

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Szabadságpárt (FPÖ) hasonlóan reagált a hírekre. Jan Krainer, az SPÖ frakcióvezetője és Christian Hafenecker, az FPÖ parlamenti képviselője egyaránt Sebastian Kurz lemondását követelik.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket