Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Armin Laschet a CDU pártelnöke közvetve felajánlotta lemondását a kereszténydemokraták német választásokon elszenvedett vereség miatt. Laschet csütörtökön személyi átszervezésről beszélt, és utalt esetleges visszavonulására is.

 

„Foglalkoznunk kell a CDU új személyi struktúrájával, az elnöktől az elnökségen át a szövetségi végrehajtó bizottságokig”

 

mondta, hozzátéve, hogy pártjának „újra kell kezdeni, új személyiségekkel”, akár kormánytényező lesz, akár nem.

 

Friedrich Merz, a CDU politikusa nem meglepő módon egyetértett Laschet döntésével.

  hirdetes_300x300   

 

„Laschet szabad utat nyit a CDU újrakezdésének. Ezért tisztelet, hála és elismerés illeti”

 

fogalmazott Merz, akiről érdemes tudni, hogy Laschet ellenében pályázta meg a CDU elnöki posztját korábban, ám végül alulmaradt. Merz a párt konzervatívabb szárnyát képviseli, mostani megszólalása azért jelentős, mert sokan nem csak Laschetet hibáztatják a CDU kudarcáért, hanem azt is, hogy a CDU elvesztette a konzervatív pártokra szavazók tömegeit azzal, hogy túlságosan balra tolódott.

 

Laschet a CDU kancellárjelöltje is egyben, ám ezt az ambícióját is hajlandó félretenni, amennyiben ez megkönnyíti a tárgyalásokat a Zöldekkel és a szabaddemokrata FDP-vel. A kereszténykonzervatívok számára az FDP természetes szövetséges, a Zöldekkel jóval kevesebb közös nevezőt találnak.

 

A szeptember 26-án lezajlott német választások győztese a szocdem SPD volt, amelynek kancellárjelöltje Olaf Scholz, az utolsó Merkel-kormány pénzügyminisztere. Alig egy százalékponttal lemaradva, történelmének legrosszabb eredményével az CDU/CSU pártszövetség csak a második lett. A választások igazi nyertesei az FDP és a Zöldek, ők valódi királycsinálókká léptek elő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!