Nyitókép: Reuters/Dado Ruvic

 

A skandináv országokhoz hasonlóan Finnország is felfüggesztette, és immár nem ajánlja a Moderna koronavírus elleni oltásának felhasználását egyes korcsoportokban a vakcina ritka mellékhatásaként fellépő szívgyulladás megnövekedett kockázata miatt.

 

A finnországi egészségügyi és jóléti intézet (IHW) csütörtökön bejelentette, hogy a hatóságok 30 év alatti férfiak esetén nem fogják használni a Moderna oltását, helyette Pfizer/BioNTech vakcinát ajánlanak.

 

 hirdetes_810x300  

A finn kormányzati intézet úgy találta, hogy a fiatal férfiak és fiúk némileg nagyobb kockázattal vannak kitéve mellékhatásként a szívizomgyulladásnak.

 

A finnországi lépést megelőzően hasonló döntést hozott szerdán a három másik északi ország is.

 

Svédország felfüggesztette Moderna védőoltás használatát a 30 év alatti lakosok esetében, Dánia bejelentette, hogy a 18 év alatti lakosok nem kaphatnak a vakcinából, Norvégia pedig azt javasolta a 30 év alatti állampolgárainak, hogy Moderna- helyett Pfizer-védőoltást kérjenek.

 

Svédország a 30 év alattiak körében leállította az oltást a Moderna vakcinájával

Mind a négy ország egy eddig még nem publikált tanulmányra alapozta döntését, amiről a svédországi közegészségügyi hivatal azt mondta, hogy a vizsgálat „olyan mellékhatások fokozott kockázatát mutatta ki, mint a szívizom- vagy a szívburokgyulladás”. A hivatal közleménye hozzátette, hogy „a mellékhatások kockázata ugyanakkor nagyon alacsony”.

 

Időközben Dánia visszakozott szerdai döntésétől: a koppenhágai országos egészségügyi hatóság pénteken megerősítette, hogy a Moderna koronavírus elleni védőoltását továbbra is használja a 18 év alatti lakosok beoltására.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!