Nyitókép: ČTK

 

Már szombat este bejelentette kormányalakítási igényét a csehországi választásokon győztes Együtt (Spolu) hárompárti jobboldali koalíció és a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok (STAN) tömörülés.

 

„Megtartottuk az első tárgyalást a választás után, amelyen Csehország polgárainak többsége kifejezte szándékát a köztársaság politikájának megváltoztatására. Az eredmény az öt pártunk által elfogadott memorandum, amelyen kifejeztük szándékunkat a többségi kormány létrehozására.”

 

– közölte Petr Fiala a koalíció miniszterelnök-jelöltje, majd hozzátette: azzal a kéréssel fordul Miloš Zeman államfőhöz, hogy adjon neki kormányalakítási megbízást. A két jobboldali pártszövetségnek 108 képviselője lenne a kétszáz fős parlamentben.

 

Andrej Babiš (ANO) közben ma reggel már Miloš Zemannal tárgyalt Lány-ban, de elmondása szerint nem érintették a kormányalakítási megbízás kérdését. Babiš előzőleg nem zárta ki, hogy ha az elnök mégis őt bízná meg a kormányalakítással, akkor a SPOLU-val és a Kalózokkal is tárgyalásokat kezdene.

 hirdetes_300x300  

 

A szombati cseh képviselőházi választást a Spolu (Együtt) nyerte a szavazatok 27,75 százalékával. A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

 

Euronews/Ceskenoviny

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!