Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

A jelenlegi lengyel-belorusz határválság a legsúlyosabb krízis, amellyel Lengyelországban 1989 óta szembe kell néznie – jelentette ki Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja (PiS) elnöke, aki egyben a biztonsági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes is, Lengyelország nem hivatalos legerősebb embere. Kaczyński a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság ülése után beszélt a határválságról, az ülést a migrációs válságra válasszul a leginkább érintett Białystokban rendezték meg.

 

Kaczyński szerint Lengyelország egy új típusú hibrid hadviselés fenyegetésével néz szembe, amelyet az EU ellen is bevetettek. Hozzátette, hogy Lengyelországban nem mindenki akarja elfogadni, hogy az országra hatalmas migrációs nyomás nehezedik.

 

„Gazdasági migránsok érkeznek a lengyel határhoz. Úgy szállítják oda őket, az egész műveletet a fehérorosz hatóságok koordinálják Oroszország támogatásával, vagy legalábbis engedélyével”

 

fogalmazott.

 hirdetes_400x285  

 

Elmondta, hogy a külföldi bevándorlókat először Minszkben tartják egy speciálisan erre a célra átalakított szállodában, majd a belorusz hatóságok és kormányzati szolgálatok a lengyel határhoz szállítják őket, majd a határ azon területeire vezetik őket, ahol van esélyük átjutni Lengyelországba. Kaczyński néha a fehérorosz tisztek maguk is részt vesznek a határkerítés átvágásában.

 

Elmondta, hogy a migránsok nagy része nem tud mit kezdeni az általa megszokottól jóval hidegebb időjárással, és sokan teljesen kimerülve érkeznek a határhoz. Vannak köztük gyerekek is. A cél az, hogy arra kényszerítsék Lengyelországot, hogy fogadja be tömegeket.

 

„Ez egy cinikus és brutális hadművelet, amelyet Alekszandr Lukasenka vezényel, és amelyet hónapokon keresztül terveztek meg bosszúként, amiért Lengyelország támogatta a fehérorosz ellenzéket. Ez egyben kísérlet arra si, hogy nyomást gyakoroljon Lengyelországra és az EU-ra a Belorusszia elleni szankciók megszüntetése érdekében”

 

fogalmazott a PiS elnöke. Elmondta, hogy a bizottság egy olyan műszaki akadály (határkerítés) megépítésére különít el forrásokat, amely a jelenlegi kerítéssel ellentétben jóval nehezebben kerülhető meg. Kaczyński szerint a magyar és görög példa bizonyította, hogy ez az egyetlen hatékony módszer. 

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a lengyel határnál megjelenő migránsok nem saját országaik szegényei közé tartoznak, mert meg tudják engedni maguknak a Közép-Európába vezető utat.

 

„Hazugság és manipuláció áldozatai. Ezért sajnálhatjuk őket, nem maradhatunk tétlenek, védekeznünk kell Lukasenka és Putyin hadművelete ellen, amely ha sikerrel jár, nem csak lengyel hanem összeurópai válsághoz is vezethet”

 

mondta.

 

rmx.news, körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!