Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Klaus Iohannis román államfő Dacian Cioloșt, az USR-PLUS liberális párt újdonsült pártelnökét bízta meg kormányalakítással, miután a korábbi, PNL vezetésű koalíció megbukott egy bizalmatlansági indítvány következtében. A dolog érdekessége, hogy korábban úgy tűnt, hogy elhúzódó tárgyalásokra kell számítani, mivel a két legnagyobb játékos, a PNL és a szocdem PSD nem nevezett meg kormányfőjelöltet.

 

Iohannis a váratlan lépést azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány és az egekbe szökő energiaárak miatt mielőbb stabil kormányra van szüksége Romániának. Az egész helyzet pikantériája az, hogy a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány épp az USR-PLUS támogatásával sikerült az ellenzéknek átvinnie. A PNL egyelőre nem számolt az eddig regnáló PNL – USR-PLUS – RMDSZ koalíció újraélesztésével, tekintve, hogy a bizalmatlansági indítványt követően az USR az ellenzéket hozta többségbe.

 

Máshogy megfogalmazva: a saját kormányát megtorpedózó balliberális párt kapott kormányalakítási megbízást, és már jelezte, hogy ugyanazokból a pártokból hozna létre koalíciós többséget, akikkel eddig együtt dolgozott…

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk, kronika.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!