Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

 

Emmanuel Macron francia államfő kedden egy öt évre szóló újraiparosítási programot jelentett be, amelynek középpontjában a nukleáris energia fejlesztése, valamint Franciaországnak „egy innovációs nagy nemzetté” tétele áll.

 

A 2030-ig tervezett stratégia keretében 30 milliárd eurót fektetünk be” – mondta a francia elnök mintegy kétszáz üzleti vezető és diák előtt a hivatalában elmondott beszédében. Hozzátette: azt szeretné, ha Franciaország egy nagy innovációs nemzetté válna. Véleménye szerint hazája egyes európai országokhoz képest 15-20 éves lemaradásban van az innováció terén.

 

 hirdetes_810x300  

Macron szerint Franciaországnak vissza kell találnia „az innováció-termelés-export” ciklushoz, amelyből képesnek kell lennie finanszírozni és fenntarthatóvá tenni a szociális modelljét.

 

Az egészségügyi válság rávilágított arra, hogy újra kell fogalmazni, mit is jelent az európai és francia termelési függetlenség” – hangsúlyozta a csaknem kétórás beszédében a francia elnök. A Franciaország 2030 elnevezésű program legfontosabb elemei közé tartozik a nukleáris energia, amely nem jár üvegházhatású gázok kibocsátásával.

 

Az első számú cél kisméretű, innovatív, jobb hulladékfeldolgozással járó atomerőművek építése 2030-ig Franciaországban” – jelezte Macron. A projektre egymilliárd eurót szán az állam.

 

Második célként jelölte meg a zöld hidrogén vezetőjévé tenni Franciaországot két elektrolízissel előállított hidrogént termelő üzem megépítésével az ipar dekarbonizációja érdekében, amely továbbra is prioritást élvez.

 

Megemlítette az acél-, a cement- és a vegyi ipart, ahol zöld hidrogénnel kell helyettesíteni a fosszilis energiákat, valamint a teherautók, a buszok, a vonatok és a repülőgépek üzemanyag-ellátását.

 

Azt is elmondta, hogy Franciaország célja az, hogy 2030-ban évi 2 millió elektromos és hibrid járműt gyártson. Úgy vélte, hogy ez a cél akkor érhető el „az elmúlt három évtized után, amely kegyetlen volt a francia autógyártás számára, ha sikerül igazi együttműködő stratégiát megalkotni a nagy autógyártókkal”.

 

Emmanuel Macron bejelentett egy 6 milliárd eurós beruházási csomagot az elektronikai gyártás megduplázására 2030-ig, a chipgyártás ellátásának szavatolására. A gyógyszeripar területén megjelölt cél legalább húsz biogyógyszer létrehozása a rák, valamint az újfajta és az idős kori krónikus betegségek gyógyítására.

 

A beruházási programot a francia államfő hat hónappal az elnökválasztás előtt mutatta be.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!