Romániai kormányalakítás - Kelemen Hunor: kevés az esély a jobbközép kormánykoalíció helyreállítására - Körkép.sk
Gedeon, Johanna
  • HUF: 386.07
  • USD: 1.08
  • 1 °C
  • 11 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Romániai kormányalakítás – Kelemen Hunor: kevés az esély a jobbközép kormánykoalíció helyreállítására

"Aki az AUR-ral egyszer összeállt, kormányt buktatott, az elég nagy hendikeppel indul"

Nyitókép forrása: maszol.ro

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kész meghallgatni Dacian Ciolos megbízott miniszterelnök ajánlatát, de kevés esélyt lát arra, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének sikerül újjáépítenie azt a jobbközép kormánykoalíciót, amelyet maga az USR “vert szét” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

 

Kelemen Hunor a magyar közmédiának kedden elmondta: csak az eredeti felállásnak volna értelme, olyan forgatókönyvet nem tud elképzelni, hogy az USR csak az RMDSZ-szel vagy csak a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alakítson kormányt, amelynek amúgy sem lenne többsége a parlamentben.

 

Az RMDSZ elnöke azt javasolta Ciolosnak, hogy együtt üljön tárgyalóasztalhoz vele, valamint Florin Cituval, a PNL elnökével és Varujan Pambucciannal, a múlt héten megbuktatott Citu-kormánynak parlamenti támogatást nyújtó kisebbségi frakció vezetőjével.

 

SJE Nyílt nap

Kelemen Hunor annyit ígért, hogy “figyelmesen és nagy tisztelettel” meghallgatják Ciolos ajánlatát, de – mint mondta – szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a tavaly decemberben alakult jobbközép kormánykoalíciót most egy USR-s miniszterelnökkel újra lehetne építeni, miután közös kormányukat a kormányfővel nyílt konfliktusba került USR buktatta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a – nacionalista, vírustagadó szólamokkal parlamenti képviselethez jutott – Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) segítségével.

 

“Aki az AUR-ral egyszer összeállt, kormányt buktatott, az elég nagy hendikeppel indul, hogy azt a kormánykoalíciót visszaépítse, amelyet ő maga vert szét” – állapította meg Kelemen Hunor.

 

A politikus kizárta azt a lehetőséget, hogy az RMDSZ támogatná a parlamentben egy egyszínű kisebbségi USR-kormány beiktatását, azt azonban elképzelhetőnek nevezte, hogy amennyiben Ciolosnak nem sikerül helyreállítania a jobbközép kormánykoalíciót, a kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt a parlament elé járul és megpróbál többséget szerezni egy egyszínű USR-kormány beiktatásához.

 

Rámutatott: matematikailag nem kizárt, hogy a PSD támogatásával ez meg is valósuljon, mert a két pártnak együtt volna néhány fős többsége, de a nyilatkozatok szintjén már a szociáldemokraták is kizárták, hogy egy USR-kormányt támogatnának.

 

Arra a kérdésre, hogy a Ciolos-kabinet parlamenti elutasítása esetén az RMDSZ fenntartja-e hétfői ajánlatát, miszerint kész magára vállalni egy féléves mandátumú, válságkezelő kormány vezetését, Kelemen Hunor azt mondta: erre csak az adott helyzetben lehet majd válaszolni. Hozzátette: egy RMDSZ-es miniszterelnök kinevezése hétfőn még járható útnak tűnt, ez minden párt számára gyors, a lehető legkevesebb “arcvesztéssel” járó megoldást kínált. Nem biztos, hogy ez egy esetleges következő körben is járható út lesz. Ha van ennél jobb megoldás, azt el tudják fogadni – mondta az RMDSZ elnöke.

 

Ciolost hétfőn bízta meg kormányalakítással az államfő. Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.

 

Az USR elnöke a PNL-t és az RMDSZ-t hívta kormányalakítási tárgyalásokra.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket