Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Hassan Ammar

 

Libanon pénteken gyásznapot tart, miután hat ember életét vesztette az elmúlt évek legsúlyosabb zavargásaiban, amelyek a fővárosban, Bejrútban törtek ki. A feszültség kiváltó oka a 2020 augusztusában bekövetkező, 219 emberéletet követelő kikötői robbanás, amely egy kisebb atombomba erejével letarolta a fél várost, és a földdel tette egyenlővé a bejrúti kikötőt. A hatóságok és a politikusok a felelősök megbüntetését ígérték. Csütörtökön azonban elszabadultak az indulatok.

 

Lövések dördültek a siíta muszlim csoportok tüntetésén. A tömeg a bejrúti kikötői robbanás ügyét vezeti. A tüntetést szervező Hezbollah szerint (amelyet a világ számos országa terrorista-szervezetként tart számon) azt állítja, hogy a demonstrálókra fegyveresek nyitottak tüzet a háztetőkről. A siíták egy keresztény frakciót vádoltak meg a támadásokkal, de a csoport nem vállalta megára a történteket.

 

A Hezbollah állítása szerint a robbanásban eljáró bíró elfogult és a politika befolyásolja döntéseit. Az áldozatok családjainak egy része azonban támogatja a bírót, védelmükbe vették Tarek Bitar elnököt is, azzal érvelve, hogy a siíta politikusok meg akarják úszni a felelősségrevonást, mivel haszonélvezői voltak az évekig államon belüli államként, önkényesen működő kikötőnek, ám épp ez vezetett a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyásához és a robbanáshoz. Az ügy kivizsgálását három hét alatt másodszor kellett felfüggeszteni a siíta politikusok hivatalos panaszbenyújtásai miatt.

 

 hirdetes_300x300  

A lövöldözések és zavargások miatt rengeteg civil menekült el otthonából Bejrútban, miután állítólag siíta és keresztény milíciák estek egymásnak a nyílt utcán puskákkal és RPG-kel. A Reuters közlése szerint az egyik iskolában, amely az összecsapások közelében található, a tanárok arra kérték a gyerekeket, hogy feküdjenek a földre, fejüket pedig védjék a kezükkel.

 

A hatóságok közlése szerint a halálos áldozatok száma legalább 6, többekkel fejlövés végzett. Köztük van egy nő, akit otthonában talált el egy eltévedt golyó.

 

A hadsereg bejelentette, hogy mindenkire felszólítás nélkül tüzet nyitnak, akinél fegyvert látnak az utcán. Eddig hivatalosan kilenc embert tartóztattak le, köztük egy szír állampolgárt is.

 

A bejrúti kikötői robbanásban 2750 tonna ammónium nitrát repült a levegőbe iszonyatos lökéshullámot és gombafelhőt produkálva. Számos magasrangú hatósági személy és politikus tisztában volt azzal, hogy a kikötőben nagy mennyiségű ammónium-nitrát van, amely szigorú biztonsági intézkedéseket követel, ezeket azonban figyelmen kívül hagyták.

 

körkép.sk, bbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!