Külügyek

Csak orvosi engedéllyel lehet meglátogatni a kórházban fekvő cseh államfőt

Az intézkedést Miroslav Zavoralnak, a Központi Katonai Kórház igazgatójának a kérésére rendelték el.

Nyitókép: Petr Horník/Profimedia

 

Miloš Zeman cseh államfőt ezentúl csak az látogathatja meg a prágai Központi Katonai Kórházban, aki erre az elnök kezelőorvosától előzetes engedélyt kap – jelentette be pénteken a cseh rendőrség.

 

Az intézkedést Miroslav Zavoralnak, a Központi Katonai Kórház igazgatójának a kérésére rendelték el – ő egyben az elnök kezelőorvosa is –, miután Vratislav Mynár, az elnöki iroda vezetője csütörtökön az orvosok tudta nélkül bevitte Zemanhoz a képviselőház elnökét, Radek Vondráčeket, és a látogatáskor orvosi személyzet sem volt jelen.

 

A kórház nyilatkozatban bírálta a történteket, és elhatárolódott Vondráček kijelentéseitől is, miszerint az államfő beteg, de elnöki feladatait képes ellátni. Vondráček a látogatás egészéről azt mondta, “kellemes emberi találkozó volt”.

 

A 77 éves Miloš Zemant – akinek alkotmányos kötelessége lenne, hogy az október 8–9-i választások eredménye alapján kormányalakítási megbízást adjon az arra alkalmas politikusnak – vasárnap óta ápolják a kórház intenzív osztályán, de betegségének diagnózisát nem hozták nyilvánosságra.

 

Az államfői hivatalt az utóbbi napokban éles bírálatok érik amiatt, hogy nem tájékoztat megfelelő módon Miloš Zeman egészségi állapotáról.

 

Vegyes visszhangot váltott ki Ivana Zemanovának, a cseh államfő feleségének csütörtöki nyilatkozata is, aki beismerte, hogy férje beteg, de semmiféle konkrétumot Zeman egészségi állapotával kapcsolatban nem közölt. Zemanová a prágai Hradzsinban tett nyilatkozatában érthetőnek nevezte, hogy a sajtó érdeklődik az elnök egészségi állapota iránt.

 

“Megerősíthetem, hogy férjem gyógykezelésnek vetette alá magát, amely időigényes. A diagnózisáról szóló találgatásokat etikátlannak tartom”

 

– jelentette ki az államfő felesége, aki lánya kíséretében állt az újságírók elé. Rövid nyilatkozatában Zemanová türelmet és megértést kért a sajtótól. Kérdezni nem lehetett.

 

Cseh politikai körökben és a közvélemény körében erősödik a követelés, hogy az államelnöki hivatal adjon konkrét tájékoztatást Milos Zeman egészségi állapotáról és gyógyulásának kilátásairól.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket