Nyitókép: Jan Mihaliček/Seznam Zprávy

 

Az emberek kétharmada nem szeretné, ha Andrej Babiš jelenlegi kormányfő indulna az államfőválasztáson – derült ki a Median felméréséből, amelyet a Radiožurnál számára készített. Babiš esetleges elnöki ambícióival elsősorban a fiatal választók, a főiskolai végzettséggel rendelkező személyek, valamint a nagyvárosok lakói nem értenek egyet. Ezzel szemben a jelenlegi miniszterelnök államfői ambícióival az emberek negyede ért egyet.

 

Babiš államfői ambícióit elsősorban az ANO mozgalom választói, illetve az általános iskolai végzettséggel rendelkező, inaktív személyek támogatják.

 

 hirdetes_810x300  

Ezzel ellentétben az ANO elnökének államfői ambíciói ellen elsősorban a 18 és 29 év közötti fiatalok tiltakoznak. Ezenkívül a SPOLU és a Kalózok koalíciójának választói körében sem lelne támogatásra. A felmérés szerint Babišt a diákoknak mitnegy 80 százaléka sem támogatná elnöki ambíciói során.

 

Egy korábbi felmérésében a Median azt is megvizsgálta, hogy a polgárok kit tudnának elképzelni államfőként. A legnagyobb támogatást Petr Pavel tábornok szerzete meg (13%), Andrej Babiš pedig a második helyen végzett.

 

Csehországban az elnöki választásra 2023 tavaszán kerül sor.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!