Melinda, Vivien
  • HUF: 362.94
  • USD: 1.13
  • -1 °C
  • 6 °C
Külügyek

Median-felmérés: a csehek többsége nem szeretné, ha Babiš indulna az államfőválasztáson

Babiš esetleges elnöki ambícióival elsősorban a 18 és 29 év közötti fiatal választók nem értenek egyet.

Nyitókép: Jan Mihaliček/Seznam Zprávy

 

Az emberek kétharmada nem szeretné, ha Andrej Babiš jelenlegi kormányfő indulna az államfőválasztáson – derült ki a Median felméréséből, amelyet a Radiožurnál számára készített. Babiš esetleges elnöki ambícióival elsősorban a fiatal választók, a főiskolai végzettséggel rendelkező személyek, valamint a nagyvárosok lakói nem értenek egyet. Ezzel szemben a jelenlegi miniszterelnök államfői ambícióival az emberek negyede ért egyet.

 

Babiš államfői ambícióit elsősorban az ANO mozgalom választói, illetve az általános iskolai végzettséggel rendelkező, inaktív személyek támogatják.

 

Ezzel ellentétben az ANO elnökének államfői ambíciói ellen elsősorban a 18 és 29 év közötti fiatalok tiltakoznak. Ezenkívül a SPOLU és a Kalózok koalíciójának választói körében sem lelne támogatásra. A felmérés szerint Babišt a diákoknak mitnegy 80 százaléka sem támogatná elnöki ambíciói során.

 

Egy korábbi felmérésében a Median azt is megvizsgálta, hogy a polgárok kit tudnának elképzelni államfőként. A legnagyobb támogatást Petr Pavel tábornok szerzete meg (13%), Andrej Babiš pedig a második helyen végzett.

 

Csehországban az elnöki választásra 2023 tavaszán kerül sor.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket