Ágnes
  • HUF: 356.62
  • USD: 1.13
  • -3 °C
  • 3 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

A cseh felsőház felmentené Zeman elnököt hivatali teendői alól

Zeman nyolcadik napja van kórházban, egészségi állapota a legutóbbi hírek szerint „bizonytalan”

Nyitókép forrása:  SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

A cseh felsőház, a Szenátus elkezdi azt az alkotmányos eljárást, amelynek keretében felmentik Miloš Zeman államfőt elnöki teendői alól. Zeman nyolcadik napja van kórházban, egészségi állapota a legutóbbi hírek szerint „bizonytalan”. Az idő azonban megy, és a cseh alkotmány szerint a választásokat követő 30 napon belül fel kell állnia az új törvényhozásnak.

 

Zemant a prágai Központi Katonai Kórházban ápolják, állapotáról a kórház vezetősége értesítette a felsőház elnökét, Miloš Vystrčilt, aki ezt követően a sajtónak azt nyilatkozta, „nem maradt más hátra, mint hogy aktiváljuk a az alkotmány 66. cikkelyét“. Hozzátette, hogy annak esélye, hogy Zeman visszatérjen hivatali teendőihez, csekély.

 

Vystrčil egyébként azzal, hogy nyilvánosságra hozta a kórház által kapott értesítés tartalmát vékony jogi jégen táncol. A helyzet azonban önmagában is összetett, mivel Csehországban is közvetlenül választják meg a cseh elnököt, így az alkotmányos felmentő eljárás komoly hullámokat verhet.

 

Az eljárás során egyébként az elnöki hatalom egy része a kormányfőre, egy másik része az alsóház elnökére száll át. Az alsó és felsőház képviselői és pártjai kedden tárgyalnak a folyamat részleteiről.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket