Nyitókép: REUTERS/Ronen Zvulun

 

A zsidó állam partjainál búvárkodva egy izraeli búvár hétvégén egy 900 éves kardot talált, amely a szakemberek szerint a keresztes háborúk idejéből származik.

 

Slomi Kacim a parttól 150 méterre búvárkodott. Megközelítőleg öt méteres mélységben különböző tárgyakat vett észre a tenger mélyén. Kerámiacserepekről és horgonyok darabjairól volt szó. A megtalált tárgyak között egy nagyjából egyméteres pengével és harminc centiméteres markolattal rendelkező kard feküdt.

 

 hirdetes_400x285  

Mivel a búvár attól tartott, hogy másodszorra nem fogja megtalálni kardot, ezért felszínre hozta, és elvitte az Izraeli Műemlékvédelmi Hivatalba. A kardot vastagon fedi a hordalék, de Nir Distelfeld szakember szerint minden bizonnyal vasból készült.

 

„A kard remek állapotban van. Egy rendkívül értékes leletről van szó, amely 900 évvel korábbra, a lovagok, a kardok és a páncélok korába repít vissza minket“

 

– mondta Distelfeld.

 

Eli Escosido, a hivatal igazgatója szerint a szakemberek megtisztítják a kardot, később pedig kiállítják a múzeumban, hogy azt a nyilvánosság is meg tudja csodálni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!