Artúr, Vince
  • HUF: 358.84
  • USD: 1.13
  • -3 °C
  • 1 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Ismét egy nagy migránscsoport próbált áttörni a fehérorosz-lengyel határon

Ez eddig a legnagyobb méretű ilyen próba a lengyel-fehérorosz határszakaszo

Nyitókép forrása: AP Photo/Mateusz Wodzinski, File

 

Csaknem kétszáz fős migránscsoport próbált áttörni a fehérorosz-lengyel határon, közülük 140 embert feltartóztattak – közölte kedden a lengyel határőrség szóvivője.

 

A migrációs nyomás jelenleg nagyon erős, hétfőn több mint 600 egyéni határsértési kísérletet regisztráltak – mondta el Anna Michalska szóvivő a Radio Plus lengyel kereskedelmi rádiónak.

 

A csoportos határsértési kísérletről megerősítette: ez eddig a legnagyobb méretű ilyen próba a lengyel-fehérorosz határszakaszon.

 

A lengyel hatóságok az október 9-10-i hétvégét követően számoltak be egy 90 fős, majd egy 130 fős csoport meghiúsított határsértési kísérletéről, ezt követően múlt pénteken egy újabb, 70 fős csoport próbált áttörni a határon Fehéroroszország felől.

 

Michalska közölte továbbá: az utóbbi órákban két, feltehetőleg iraki állampolgárságú személy a határ menti mocsarakban rekedt, eszméletét veszítette, a határőrök mentőket hívtak ki, akik kórházba szállították a migránsokat.

 

A szóvivő beszámolt a feltartóztatott, de nemzetközi védelmet nem kérő migránsok hazaszállításáról is. Ezt a megfelelő hatósági eljárás után mintegy 400 ember esetében alkalmazták az év eleje óta.

 

A határőrség keddi közleménye szerint október elejétől több mint 10 ezer határsértési kísérlet történt, az év eleje óta 21 ezer ilyen próbálkozást regisztráltak. A legtöbb esetben a bevándorlókat feltartóztatták, több mint 1 900 határsértőt – köztük több mint ezer iraki állampolgárt – őrizetbe vettek. Embercsempészet gyanúja miatt 128 személyt vettek őrizetbe.

 

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter kedden a Twitter-fiókján közölte: a lengyel-fehérorosz határszakaszon már mintegy hatezer katona segíti a határőröket.

 

A szejm szeptember végén hosszabbította meg hatvan nappal a Fehéroroszországgal határos térségben egy hónapja érvényben lévő rendkívüli állapotot. A határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett szögesdrótkerítést építenek.

 

Múlt csütörtökön a szejm megszavazta és a szenátushoz továbbította a kormánynak azt a törvényjavaslatát, mely szerint a kerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt, fal jellegű akadállyal helyettesítik.

 

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

 

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket