Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

 

Rohamosan rosszabbodik a járványhelyzet Romániában. Az Ourworldindata.org portál adatai szerint a világ országai közül az elhalálozási arány (19,01 millió lakosra) Romániában volt a legmagasabb. Az elmúlt 24 órában 574 koronavírussal kapcsolatos elhalálozás történt, ami több mint az egész EU egynapos elhalálozási adatai. A 14 napos incidencia értéke – mintegy napi 859 új fertőzött – az EU-ban szintén a legmagasabbak közé tartozik.

 

Az intenzív osztályokon 1 799 pácienst kezelnek, akik közül sokan a kórházi folyosókon, illetve sátrakban vannak elhelyezve, ugyanis az intenzív osztályon csak 1 668 férőhely van. Harminc, súlyos állapotban lévőd covidos beteget már átszállítottak Magyarországra.

 

 hirdetes_300x300  

Victoria Arama bukaresti orvosnő „apokaliptikusnak“ nevezte a kórházakban uralkodó helyeztet. A helyi médiának úgy nyilatkozott, a folyosókon fekvő covidos páciensek egymást szorítják ki, hogy hozzájussanak az oxigénkészülékekhez. A fővárosi egyetemi kórházban pedig egy ideig nem volt szabad hely a hullaházban.

 

Romániában mindössze a lakosok 34,8 százaléka rendelkezik teljes oltottsággal, ami az EU egyik legrosszabb adatai közé tartozik. Az alacsony oltottsági szint részben az interneten, a tévében és a román pravoszláv egyház keretén belül terjesztett konspirációs elméleteknek köszönhető.

 

Klaus Iohannis román elnök szerda este bejelentette, hogy hétfőtől mindenhol kötelező lesz a maszkviselés, beleértve az iskolákat, piacokat, mozikat és az utcákat is. Az éjszakai órákban korlátozva lesz a polgárok mozgása, kivételt képeznek a teljes oltottsággal rendelkezők és azok az emberek, akik munkába mennek. A rendezvényekre csak azoknak a személyeknek lesz engedélyezett a belépés, akik zöld igazolványt tudnak felmutatni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!