Nyitókép: Andreas Solaro/AFP via Getty Images

 

A kétsebességes járványkezelés kockázataira figyelmeztetnek a G20-ak egészségügyi és pénzügyi vezetői, akik Rómában tanácskoztak a csoport hétvégi csúcsértekezlete előtt.

 

Az oltási kampány még Európában sem hozza az elvárt számokat, főleg a kontinens keleti részén, a szegényebb országokba pedig a szó szoros értelmében alig jut vakcina.

 

 hirdetes_400x285  

A Nemzetközi Valutaalap igazgatója, Kristalina Georgieva azt mondta, 20 milliárd dollár hiányzik ahhoz, hogy a Föld lakosságának legalább 40 százalékát be lehessen oltani még idén, jövő év közepéig pedig elérjük a 70 százalékos oltottságot globális szinten.

 

Ukrajna az egyik azok közül az európai államok közül, amelyek nagyon rosszul állnak az oltással: eddig a lakosság alig 17 százaléka volt hajlandó beoltatni magát. Úgyhogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma napról napra újabb rekordokat produkál. Az államfő, Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott egy sajtótájékoztatón, hogy nagyon kér mindenkit, kapcsolja ki a közösségi médiát, és működtesse inkább az agyát.

 

Horvátországban az oltottsági arány meghaladja a 45 százalékot. A kormány elsősorban erre helyezi a hangsúlyt, így nem tette kötelezővé a védettség igazolását zárt közösségi terekben. A belügyminiszter és a polgári védelem vezetője azt hangsúlyozzák, hogy az oltást nem képes kiváltani egyetlen hatósági intézkedés sem, az az egyetlen hatékony megoldás a járvány ellen.

 

Dániában újraindul a tesztelés, miután egy hét alatt duplájára emelkedett a kórházi ápolásra szoruló Covid-betegek száma. A legérintettebb négy településen már a hétvégén, az ország fennmaradó részén jövő hét folyamán mindenkit tesztelnek.

 

Lengyelországban is gyorsan romlik a járványhelyzet, az újonnan regisztrált fertőzöttek száma 9400 közelében jár, ezzel a járvány kezdete óta nyilvántartásba vett eseteké átlépte a hárommilliót. A lengyel egészségügyi minisztérium arra kér mindenkit, hogy vegye komolyan a maszkviselésre vonatkozó szabályt.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!