Nyitókép forrása: SITA/Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP
Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök „brutális reakciót” ígér Lengyelország közelgő hadgyakorlatára. A belorusz diktátor úgy véli, hogy Varsó az illegális migráció elleni katonai megmozdulást arra használja, hogy a fehérorosz határ közvetlen közelébe vezényelje hadseregét. Fehéroroszország hetek óta szervezett akció keretében küld illegális migránsokat a lengyel határhoz nyomás alá helyezve egyrészt a lengyel kormányt, másrészt az Európai Uniót. Lengyelország hamarosan Biała Podlaska régióban tart hadgyakorlatot.

 

„Mi látjuk mindezt, és nagyon határozottan fogunk reagálni. Várunk egy kicsit, aztán megelőzzük őket, hiszen nekünk is van okunk közelebb húzódni a határhoz. Nekünk, és Oroszországnak is. (…) Brutálisan fogunk reagálni, és nem törődünk semmiféle kritikával. (…) A lengyelek Leopard tankokat fognak használni az illegális migráció elleni küzdelemben, (…) ez csak egy újabb ürügy, hogy seregeiket közelebb vigyék a fehérorosz határhoz”

 

fogalmazott Lukasenka.

 

A lengyel védelmi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy hadgyakorlatokat indítanak Lengyelország keleti részébe. Mariusz Błaszczak védelmi miniszter a Twitteren írt bejegyzése szerint 10 páncélosdandárt és 700 katonát, plusz felszerelést vonultatnak fel Nyugat-Lengyelországból Biała Podlaska régióba. Varsó szerint az illegális migránsok feltartóztatása miatt van szükség a katonai jelenlétre a keleti határoknál.

 hirdetes_300x300  

 

rmx.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.