Sára, Márió
  • HUF: 357.82
  • USD: 1.13
  • -2 °C
  • 6 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Folytatódik a kormányválság Romániában

Nincs meg a szükséges parlamenti támogatás – egyelőre nem lesz koalíció az RMDSZ-szel

Nyitókép: AFP/Andrei Pungovschi

 

Két nappal az új kormányról szóló parlamenti szavazás előtt visszaadta kormányalakítási megbízását Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje, mivel nem sikerült többséget szereznie a pártja és az RMDSZ által alakítandó kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához.

 

Ciucă csak saját képviselőinek egy részére, valamint az RMDSZ szavazataira számíthat, ez azonban csak 149 szavazat, 85-el kevesebb a szükségesnél. Előtte a korábbi jobbközép kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) közölték, nem szavaznak meg egy kisebbségi kormányt.

 

A PNL vezető testülete is azt szeretné, hogy ne egy kisebbségi, hanem egy parlamenti többséggel rendelkező koalíciós kormány alakuljon, ezért Ciucănak “valamennyi demokratikus párttal” tárgyalásokat kell kezdeményeznie. Azt a PNL továbbra is kizárja, hogy a nacionalista, oltásellenes szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) tárgyaljon. A román média azt valószínűsíti, hogy a PNL a PSD-vel próbál nagykoalíciót létrehozni.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket