Hirdetés (X)

Külügyek

Kövér László: megerősödnek azon nemzetek, amelyeknek van szilárd értéktudatuk és nemzeti identitásuk

Hangot adott azon meggyőződésének is, hogy Európa sorsdöntő évtized előtt áll

Nyitókép forrása: Budapest, 2021. november 3. Kövér László házelnök nyitóbeszédet mond az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés politikai ügyek és demokrácia bizottságának kétnapos ülésén a Parlament felsőházi termében, Budapesten 2021. november 3-án. Mögötte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. MTI/Máthé Zoltán

 

A magyar Országgyűlés elnöke szerint a jövőben megerősödnek és felemelkednek azon nemzetek, államok, szövetségek és földrészek, amelyeknek van szilárd értéktudatuk és nemzeti identitásuk, ugyanakkor gyengülni, hanyatlani fognak mindazok, amelyek nem rendelkeznek ezekkel a társadalmaikat szorosan összefűző értékekkel.

 

Kövér László erről szerdán, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés politikai ügyek és demokrácia bizottságának kétnapos ülésén mondott nyitóbeszédében beszélt. A Parlament felsőházi termében rendezett tanácskozást megnyitva a házelnök kiemelte: a magyarok nagyra értékelik az Európa Tanács nemzeti önazonosság és a nemzeti kisebbségek jogvédelme terén végzett munkáját. Hiszünk abban, hogy a XXI. században a nemzeti identitás egyre inkább felértékelődő versenyképességi tényezővé válik világszerte – fogalmazott.

 

A nemzeti identitás ügye nem pusztán az egyes európai nemzetek ügye, hanem Európa egyik legfontosabb ügye, amelyet a 47 tagállamból álló, több mint nyolcszáz millió európai ember – és azon belül több mint százmillió nemzeti kisebbséghez tartozó európai ember – érdekeiért küzdő Európa Tanácsnak is képviselnie kell – tette hozzá. Kövér László felidézte: november 17-én zárul a magyar elnökség periódusa az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában. Mint mondta, a záruló elnökség egyik kiemelt prioritása a nemzeti kisebbségek hatékony védelmének előmozdítása volt. Ennek részeként négy kisebbségvédelmi rendezvényt rendeztek, ráirányítva az Európa Tanács közösségének figyelmét az ügy fontosságára.

 

Hozzátette: ez idő alatt hirdették ki a magyar elnökség Strasbourgi Nyilatkozatát is, amely deklarálja a nemzeti kisebbségek alapvető jogait Európa békéjének és stabilitásának biztosításához, és konkrét javaslatokat fogalmaz meg az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felé.

 

A magyar elnökség további prioritásaként említette a vallásközi párbeszéd témáját, amelyben a tolerancia kérdéskörére helyezték a hangsúlyt, valamint az üldözött keresztények sorsára hívták fel a figyelmet, míg a jövő generációiról szólva a gyermekjogokra, valamint a tradicionális családi értékek védelmére fókuszáltak.

 

Budapest, 2021. november 3. Kövér László házelnök nyitóbeszédet mond az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés politikai ügyek és demokrácia bizottságának kétnapos ülésén a Parlament felsőházi termében, Budapesten 2021. november 3-án. Mögötte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. MTI/Máthé Zoltán

 

Hozzátette: a jövő kihívásainak témája kapcsán az igazságszolgáltatás digitalizációjának előmozdítására, a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek biztonságos kiaknázására és a kiberbűnözés visszaszorítására helyezte a hangsúlyt a magyar elnökség, míg a környezetügy középpontjában az európai tájvédelem, az élőhelyek védelme, az egészséges környezethez való alapvető jog és a fenntartható fejlődés állt.

 

A környezetvédelem fontossága túlmutat az országhatárokon és kontinenseken, így globális összefogásra van szükség az egészséges és élhető környezet megóvása érdekében – jegyezte meg az Országgyűlés elnöke.

 

Kövér László ugyanakkor nehezményezte, hogy a kontinens jövőjéről gondolkodva az Európai Unió önkényesen a saját határaira szűkítette a közös gondolkodás lehetőségét.

 

Meggyőződésem, hogy egyetlen európai államot sem szabad kihagyni a jövőnkről szóló egyeztetésekből, ezért különösen fontosnak tartom, hogy az Európa Tanács összes tagállama részt vehessen a folyamatban, különösen a nyugat balkáni államok, amelyek már évek óta járják az európai uniós integráció meglehetősen göröngyös útját. Bízom benne, hogy egyetértenek velem, és támogatják javaslatomat – jelentette ki a házelnök.

 

Hangot adott azon meggyőződésének is, hogy Európa sorsdöntő évtized előtt áll, hiszen a ma kormányainak, parlamentjeinek döntései alapjaiban határozhatják meg gyermekeink és unokáink életfeltételeit egész földrészünkön.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket