Létrejött a megegyezés az új cseh kormányról és programjáról - Körkép.sk
Árpád
  • HUF: 379.63
  • USD: 1.09
  • 10 °C
  • 16 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Létrejött a megegyezés az új cseh kormányról és programjáról

A két választási koalíció megállapodott a miniszteri posztok elosztásában is.

Nyitókép: AP Photo/Darko Bandic

 

Megegyezett Csehországban a koalíciós szerződésről és az új kormányprogramról az októberi parlamenti választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalíció – jelentette be kedden éjfél előtt, több mint 12 órás tárgyalások után Petr Fiala, az öt párt közös kormányfőjelöltje, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke.

 

A dokumentumokat egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, és a tervek szerint hétfőn írják alá, miután a hét folyamán a most alakuló új kormánykoalíció öt pártjának a vezetése is elfogadta őket. Az új, jobboldali kormánykoalíciót az ODS, a KDU-ČSL, a TOP 09, valamint a Polgármesterek és Függetlenek, illetve a Kalózpárt fogják alkotni.

 

SJE Nyílt nap

Petr Fiala közlése szerint az új kormánynak 18 tagja lesz az eddigi 15 helyett. Az új miniszterek a törvényalkotásért, az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokért, valamint a tudományért, kutatásért és az innovációért lesznek felelősek.

 

„Szeretném hangsúlyozni, hogy nem létesítünk új hivatalokat, de bizonyos tevékenységek jobb koordinációja érdekében másképpen osztjuk el a miniszteri feladatokat”

 

– mondta Fiala újságíróknak. Megjegyezte, hogy hasonló miniszteri posztok már a múltban is voltak.

 

A két választási koalíció megállapodott a miniszteri posztok elosztásában is. A Spolué a kormányfői poszt és tíz miniszteri tárca, míg a PirSTAN-nak hét miniszteri tisztsége lesz.

 

A Spolu adja a kormányfőt, a pénzügyi, védelmi, munkaügyi, közlekedési, egészségügyi, igazságügyi, mezőgazdasági, környezetvédelmi, kulturális tárcákért, illetve a tudományért, kutatásért és az innovációért felelős minisztereket.

 

A PirSTAN jelöli a belügyminisztert, a külügyminisztert, az ipari, az oktatásügyi, a regionális fejlesztési minisztereket és az újonnan létrehozott, törvényalkotásért, valamint európai ügyekért felelős tárcavezetőket.

 

Petr Fiala szerint a felek csak a Spolu és a PirSTAN közti tárcamegosztást rögzítették, a konkrét miniszteri posztokat a két jobboldali koalíció tagjai saját maguk között osztják majd el.

 

Bár a sajtótájékoztatón elhangzottakból kiderült, hogy a két koalíció a miniszterjelöltekről még nem tárgyalt, a prágai sajtóban megjelent értesülések szerint ezen a területen is már nagyfokú a megegyezés.

 

„Ezeket a neveket, bármennyire is fontosak, hivatalosan csak akkor hozzuk nyilvánosságra, miután kinevezik és megbízzák kormányalakítással az új kormányfőt”

 

– szögezte le Petr Fiala, a kormányfői poszt várományosa.

 

A prágai sajtó szerint a pénzügyminiszteri posztra Zbyněk Stanjurát, az ODS alelnökét jelölik, a védelmi tárcát Jana Černochová (ODS) vezetné, míg a belügyminisztérium élére Vít Rakušan, a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) elnöke a legesélyesebb. Új külügyminiszterként leginkább a kalózpárti Jan Lipavský nevét emlegeti a média. A regionális fejlesztésekért és a digitalizációért felelős miniszterként Ivan Bartoš, a Kalózpárt elnökének a neve merült fel.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket