Nyitókép forrása: SITA/Philippe Desmazes, Pool Photo via AP

 

Emmanuel Macron francia államfő a legjelentősebb francia állami kitüntetés, a Becsületrend legmagasabb fokozatával, a Nagykereszttel tüntette ki a hivatalából 16 év után távozó Angela Merkel német kancellárt, akit búcsúlátogatáson fogadott szerda este a burgundiai Beaune-ban.
.

 

„Angela! Angela! Bravo ! Danke Mutti!” – kiáltották az emberek a többszáz fős tömegből az egyik leghíresebb francia borvidék központjában, amikor a két vezető házastársak kíséretében megérkezett a Merkel tiszteletére adandó díszvacsorára.

 

Az elnök a vacsora előtt a városházán tüntette ki a kancellárt. Az elismerés, amelyet elődei közül Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Kohl és Gerhard Schröder is megkapott, az elnöki hivatal szerint az Angela Merkel által is ápolt szoros francia-német barátságot testesíti meg.

 

 hirdetes_300x300  

„Kancellárságod alatt Franciaország megismert és megszeretett téged. Az első években Jacques Chirackal dolgoztál együtt, aztán Nicolas Sarkozyvel abban a küzdelemben, amely a pénzügyi válsággal szemben és az eurózóna integritásának megtartásáért folyt, majd Francois Hollande-dal, amikor a terrorizmussal és a migrációs válsággal kellett szembenéznetek. Mi pedig a pandémiát küzdöttük végig együtt, és próbáltuk előbbre vinni Európát számos ügyben, egyre bizonytalanabb geopolitikai helyzetben”

 

– mondta a francia elnök. „Neked köszönhetően Európa ebben az időszakban végig egységes maradt e megrázkódtatások ellenére. Nagyszerű és kivételes európai életpálya a tiéd” – tette hozzá.

 

„Köszönet, hogy elfogadtad azt a heves elnököt is, aki mindent fel akart forgatni, köszönet az irányomban tanúsított türelmedért és jóindulatodért” – mondta Emmanuel Macron.

 

Angela Merkel azt mondta:

 

„az volt a jó ezekben a (francia) elnökökben, hogy értékeink közösek voltak, még ha ötleteink eltérőek is gyakran az elején. Általában sikerült összefognunk, és együtt többet tennünk annál, mint amit egyedül tudtunk volna csinálni”.

 

NAgy összeborulás, fotó: SITA/Philippe Desmazes, Pool Photo via AP

 

Az ünnepség végén Angela Merkel megölelte Emmanuel Macront, aki egyebek mellett azt az okmányt adta ajándékba a német kancellárnak, amely igazolta első hivatalos látogatását Franciaországba, 1990-ben egy keletnémet delegáció helyettes szóvivőjeként.

 

Hírmagyarázók szerint a két vezető között Emmanuel Macron 2017-es megválasztásától kezdve egyre erősebb bizalmi viszony alakult ki. A koronavírus-járvány következményeivel szemben együtt dolgozták ki annak a helyreállítási alapnak a tervét, amelyet közös hitelekből finanszíroznak az európai tagállamok. Angela Merkel korábban három, nagyon különböző habitusú francia elnökkel dolgozott együtt, s mindegyikkel sikerült szót értenie.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!