Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Darko Bandic

 

Nem lesz probléma Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökének új kormányfővé történő kinevezésével – jelentette ki Miloš Zeman, a kórházi kezelésen lévő cseh államfő, aki telefoninterjút adott pénteken a Frekvence 1 prágai kereskedelmi rádiónak.

 

Zeman megjegyezte: Andrej Babiš, a jelenlegi kormányfő már nem akarja tovább betölteni ezt a tisztséget. Hozzátette: mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb megalakulhasson az új kormány.

 

Babiš, aki délelőtt telefonon beszélt Zemannal, közölte: kormánya lemondását írásban közli az államfővel mindjárt azt követően, hogy befejeződik az új képviselőház alakuló ülése.

 

 hirdetes_810x300  

A 77 éves cseh államfő, akit október 10. óta kezelnek a prágai Központi Katonai Kórházban, betegsége alatt most szólalt meg először nyilvánosan. Azt mondta: teljesen normálisan érzi magát, mert nincs olyan nyomás alatt, mint korábban.

 

„Állapotom abból ered, hogy nincs étvágyam, és rossz az emésztésem. A kórházi orvosok lépései odavezettek, hogy most már teljesen normálisan érzem magam”

 

– jelentette ki a rádióban Miloš Zeman.

 

Az államfő elmondta, hogy áttanulmányozta a parlamenti alsóházba bekerült összes párt programját, és a jövőbeni kormányfőt adó ODS programja rokonszenves neki.

 

Az új kormányt Zeman nem a prágai Hradzsinban, hanem a Lány kastélyban fogja kinevezni. Az interjú során viszont azt nem árulta el, hogy a kormányt abban az összetételben nevezi-e ki, ahogy azt Petr Fiala előterjeszteni kívánja. „A magam részéről mindent megteszek annak érdekében, hogy ez a kormány minél hamarabb megalakuljon” – szögezte le Miloš Zeman.

 

„Megvárom a képviselőháznak és szerveinek megalakulását, majd azonnal összehívom a kormányt, és benyújtjuk lemondásunkat”

 

– jelentette ki Andrej Babiš újságírók előtt, miután telefonon beszélt az államfővel. A kabinet lemondásának pontos dátumáról Babiš és Zeman nem egyeztetett.

 

A korábban közölt információk szerint az új cseh képviselőház alakuló ülése hétfőn kezdődik, a képviselői eskük letétele után várhatóan szerdán kerül sor az alsóház elnökének és alelnökeinek megválasztására. A most formálódó új, ötpárti kormánykoalíció már bejelentette, hogy a testület élére Markéta Pekarová Adamovát, a TOP 09 párt elnökét jelöli.

 

Az októberi választásokat a hárompárti Spolu (ODS, KDU-CSL, TOP 09) koalíció nyerte 28 százalékkal, a második helyen az ANO végzett 27 százalékkal, a harmadikon pedig a kétpárti PirSTAN (Kalózok, valamint Polgármesterek és Függetlenek) koalíció 16 százalékkal. Negyedikként a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) jutott be az alsóházba 10 százalékkal.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!