Nyitókép forrása: SITA/Chief Mass Communication Specialist Brett Cote/U.S. Navy via AP

 

Az amerikai haditengerészet kirúgta azt a három tisztet, akik azon az atom-tengeralattjárón szolgáltak, amely nemrég víz alatti hegynek csapódott. Cameron Aljilani parancsnokot két másik tiszttel együtt elmozdították pozíciójából a Dél-kínai-tengeren történt incidens után.

 

A USS Connecticut a múlt hónapban ütközött egy mélytengeri objektumba, és arra kényszerítette a hajót, hogy egy hetet a felszínen vesztegeljen, és az Egyesült Államok felségvizeire húzódjon vissza. A múlt héten közölt jelentés szerint a tengeralattjáró egy eddig feltérképezetlen tengerhegynek csapódott, miközben rutin víz alatti járőrözést végzett. A tengerhegy egy tengerfenékből kiemelkedő hegyszerű képződmény.

 

Az incidens során 15 tengerész könnyebb sérüléseket szenvedett, a tengeralattjárót pedig Guamhoz vonták vissza, ott vizsgálják állapotát, hogy aztán visszatérjen Washingtonba javításra.

 

 hirdetes_810x300  

Nem elhanyagolható részlet, hogy a Dél-kínai-tengeren feszül egymásnak az Egyesült Államok és Kína, így az ütközésnek, és az atom-tengeralattjáró ottlétének kiderülése is sok munkát adott a diplomatáknak. A USS Connecticut ugyanis egy olyan területen ütközött a tengerheggyel, amelyet Kína egyoldalúan a magáénak vall (a környező szigetek/zátonyok stratégiai fontossága miatt), annak ellenére, hogy több környező ország és az Egyesült Államok is vitatják ezt a kisajátítást.

 

Jelenleg Kína az Egyesült Államok legnagyobb hatalmi riválisa, nem csak a Csendes-óceáni térségben. A Dél-kínai-tenger pedig a világgazdaság egyik ütőere, azon halad keresztül a világkereskedelmi volumen közel egyharmada.

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.