Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alex Brandon

 

Joe Biden amerikai elnök szombaton kijelentette, hogy támogatja azon migráns családok kártérítését, amelyeknek tagjait a Donald Trump elnöksége idején bevezetett „zéró tolerancia” politika keretében szétválasztották a mexikói határnál.

 

„Ha korábbi kormányzat felháborító magatartása miatt elvesztette a gyermekét – elvesztette, mert eltűnt! -, amikor átlépte a mexikói határt, legyen az legális vagy illegális bevándorló, megérdemel bizonyos kártérítést, a körülményektől függetlenül”

 

fogalmazott.

 

Az USA Igazságügyi és Belbiztonsági Minisztériuma tárgyalásokat folytat az érintett családokkal, akik beperelték a kormányt – írta a Wall Street Journal október végén. A lap szerint a kártérítések összege elérheti a 450 ezer dollárt fejenként. Biden közvetve cáfolta ezt az adatot.

  hirdetes_300x300   

 

A Trump-adminisztráció által 2018-ban életbe léptetett zéró tolerancia el értelmében az amerikai hatóságok fokozták a büntetést azokkal szemben, akik illegálisan lépték át az amerikai határt. A rendelkezés értelmében összesen 4000 gyermeket választottak el szüleitől, 2021 júliusáig csak a családok felét egyesítették újra. Biden választási kampányában enyhébb bevándorláspolitikát ígért.

 

ap

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.