Nyitókép: SITA/AP Photo/Darko Bandic

 

Kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökét Miloš Zeman cseh államfő – jelentette be kedden a cseh államfői iroda közleményben.

 

Petr Fiala a megbízást elfogadta.

 

„Miloš Zeman köztársasági elnöktől ma (kedden) hivatalos megbízást kaptam a kormányalakítási tárgyalásokra. A megbízást elfogadtam. A következő napokban folytatni fogom a tárgyalásokat koalíciós partnereimmel a kormány végleges formájáról”

 

reagált az elnöki iroda közleményére Petr Fiala a Twitteren.

 hirdetes_810x300  

 

Az októberi képviselőházi választásokat a hárompárti Spolu (ODS, KDU-CSL, Top 09) szövetség nyerte, amelynek Petr Fiala a kormányfőjelöltje. A Spolu és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN (Kalózok, illetve Polgármesterek és Függetlenek) szövetség közösen akar kormányt alakítani, és hétfőn már aláírták a koalíciós szerződést is.

 

Az ötpárti új cseh kormánykoalíciónak együtt 108 képviselője lenne a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami a cseh parlamenti viszonyok között jelentős többség.

 

A formálódó kormánykoalíció már bejelentette, hogy az új kormánynak 18 tagja lesz az eddigi tizenöttel szemben. A Spolu adja a kormányfőt és tíz minisztert. A PirSTAN nyolc miniszteri tisztséget kap.

 

„Számolok azzal, hogy tájékoztatni fognak tárgyalásaik eredményéről, hogy dönthessek további alkotmányos lépéseimről”

 

jegyezte meg Zeman közleményében.

 

Csehországban hagyomány, hogy a választásokon győztes párt vezetője először kormányalakítási tárgyalásokra kap megbízást. Amennyiben ezek sikeresek, az államfő az illetőt kinevezi kormányfőnek, és megbízza az új kormány megalakításával. A cseh alkotmány csak az utóbbi két lépést ismeri, a nem hivatalos kormányalakítási tárgyalásokat Václav Havel vezette be a kilencvenes években, s azóta ez a kormányalakítás elfogadott, de nem hivatalos részévé vált.

Andrej Babiš jelenlegi kormányfő, akinek az ANO mozgalma a második helyen végzett a választásokon, már bejelentette, hogy ellenzékbe vonul.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.