Nyitókép: Waltraud Grubitzsch/dpa via AP

 

Szlovákiában a Covid-19 betegségben szenvedő betegeket múlt hét óta kombinált monoklonális antitest-terápiával is kezelik. November 10-től, szerdától már 36 helyen fognak gyógyítanak ezzel a módszerrel – tájékoztatott kedden Kamil Száz, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

 

Az államtitkár elmondása szerint a monoklonális anyagok kombinációja enyhíti a betegség tüneteit és megelőzi a nehéz lefolyású covidos megbetegedést. A terápiát elsősorban a 65 év feletti veszélyeztetett betegeknek, illetve a súlyos, krónikus betegségben szenvedőknek írják elő.

 

 hirdetes_810x300  

Alena Košťálová infektológus hozzátette, a terápiát attól függetlenül fogják alkalmazni, hogy a beteg be van-e oltva vagy sem. A kezelést a tünetek megjelenésétől számított tíz napon belül meg kell kezdeni.

 

Amennyiben a páciens PCR- vagy LAMP-tesztje pozitív, üzenetet kap arról, hogy alkalmas-e a kezelésre, ezután értesítenie kell a kezelőorvosát, vagy közvetlenül a központtal kell felvennie a kapcsolatot, ahol beadják neki az infúziót. Az infúziós kezelés ára körülbelül 1 100 euró.

 

Száz hozzátette, kritikus a helyzet az országban, a kórházi fekhelyeket át kell csoportosítani, mert egyre gyorsabban telnek meg koronavírus-fertőzöttekkel. Az államtitkár szerint a többségük nincs beoltva, és több mint a 80 százalékuk lélegeztetőgépen végzi.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!