Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alex Brandon

 

Folytatódik Joe Biden amerikai elnök hitelességi mélyzuhanása, a legfrissebb felmérések szerint már csak az amerikai választók 38 százalék elégedett teljesítményével, ami a legrosszabb eredmény, mióta hivatalba lépett. A Suffolk Egyetem által készítet, az USA Today hasábjain megjelent felmérés szerint leginkább a „független” választók elégedetlenek Bidennel – márpedig sokan úgy vélik, ez a réteg juttatta az elnöki posztba Bident. Az elemzők szerint a felmérés eredménye kemény figyelmeztető jelzés Biden és a demokraták számára, akik most a kongresszusi választásokra készülődnek.

 

A felmérés még a nagy infrastrukturális projekt pénteki elfogadása és az ezúttal kedvező foglalkoztatási adtok megjelenése előtt készült. Ezek vélhetően valamit javítanak az eredményen, ám önmagukban aligha állítják meg a lejtmenetet. A Demokrata Pártnak minden erejére szüksége lesz, hogy az egy év múlva esedékes választásokon a Kongresszus mindkét kamarájában többséget tudjon szerezni.

 

Biden jelenlegi népszerűségi indexe a második legrosszabb, mint a többi elnök népszerűsége volt ennyi idővel hivatalba lépésük után. Kivételt jelent Donald Trump, ám Bidennek messze nem kell akkora nemzetközi és mediális ellenszélben ténykednie, mint Trumpnak kellett.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés szerint a választáadók több mint fele csalódott, nem ezt várta Biden elnökségétől, az 50 százalékból 16 százaléknyian pedig bevallottan Biden szavazók voltak.

 

A többség Bidennel és Harrissel is elégedetlen

 

Még beszédesebb, hogy a megkérdezettek 64 százaléka nem akarja, hogy Biden újrázzon a következő elnökválasztások alkalmával, és ez az arány a demokrata választók körében is 28 százalék – tehát meglepően magas. Biden e tekintetben még Trumpnál is rosszabb megítélés alá esik, a volt elnök újbóli hivatalba kerülését „csak” 58 százaléknyian utasítják el.

 

Az amerikai választók Bidennél már csak Kamala Harris alelnököt kedvelik kevésbé. A szélsőbaloldalhoz tartozó Harris elég nagy sajtótámogatással rendelkezik a mainstream médiában, mivel bevándorlók gyermeke, színesbőrű és nő. Ennek ellenére a felmérés szerint csak a megkérdezettek 28 százaléka elégedett a munkájával, de 51 százalék elégedetlen a teljesítményével.

 

A kongresszusi választások kapcsán fontos adat, hogy arányaiban több választó voksolna republikánus jelöltekre, mint demokratákra (46:38 az arány). Jelen állás szerint tehát épp Biden hibái hozhatnak győzelmet a republikánusoknak. Jelenleg a demokraták a szenátusban csak egy, a képviselőházban pedig csak öt mandátumos többséggel rendelkeznek, tehát enyhén szólva is vékony jégen táncolnak.

 

Trump visszatérhet

 

A Biden-adminisztráció leginkább az infrastrukturális projektjével szeretné megfordítani a trendet. Ám ez nem annyira egyszerű, ugyanis a csomag nem csak fejlesztéseket, de szociális intézkedéseket is tartalmaz, épp ezért, csak egy része ment át péntek este a törvényhozás alsóházán. Többek között 66 milliárd dollár menne vasútfejlesztésre, 55 milliárd a vízellátás korszerűsítésére. Mivel sok erdüzet okoztak, ezért néhány milliárd az elektromos vezetékhálózat rendbetételére is jut majd.

 

Biden az 1200 milliárd dolláros fejlesztési csomag mellett egy 3500 milliárd dolláros szociális csomagot meg akart szavaztatni. Ez a csomag elsősorban Kamala Harrisnek választói rétegét erősítené meg. A Demokrata Párt mérsékeltjei azonban jelezték, hogy nem szavazzák meg, ezért egyelőre csúszik a csomag elfogadása.

 

Sokat ront a helyzeten, hogy Demokrata Párt rendkívül megosztottá vált, elsősorban a Harris által vezetett szélsőbaloldal és a mérsékeltek feszülnek egymásnak. Az állandó párton belüli vita azonban veszélyezteti a választási ígéretek megvalósítását – Biden eddigi nagy visszhangot kiváltó kudarcait látva erre nagy szükségük volna…

 

Donald Trump is rendkívül megosztó személyiség volt, de Biden alig különbözik tőle ebben, és ez rányomja a bélyegét az amerikai belpolitikára. Trump már korábban jelezte, hogy vissza akar térni, és erre minden esélye megvan, a fent említett felmérés szerint Biden a szavazatok 40 százalékát gyűjtené be, Trump viszont a 44 százalékát. A 2020-as elnökválasztásokon Biden 54:47 arányban győzött.

 

Körkép.sk, CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.