Nyitókép: Bloomberg

 

Európán belül a koronavírus-fertőzés mértéke Spanyolországban az egyik legalacsonyabb. Ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a legnagyobb európai országok közül Spanyolország rendelkezik a legmagasabb oltottsági szinttel. A szakemberek azonban továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy Spanyolország továbbra is sebezhető a járvánnyal szemben.

 

Európai kivétel

 

  hirdetes_300x300   

Spanyolország az egyik olyan európai ország, amelyiket az elsők között sújtotta a koronavírus-járvány. Jelenleg, amikor az európai országok többségében rekordot döntenek a napi esetszámok, Spanyolországban az egyik legalacsonyabb a fertőzés mértéke.

 

Az elmúlt 14 napban 100 ezer lakosra 63 koronavírusos esetet jegyeztek fel. Olaszországban ez az érték kétszer, Németországban és Lengyelországban hatszor, míg Nagy-Britanniában tizenkétszer magasabb.

 

Pedro Sánchez spanyol kormányfő szerint a pandémia „pozitív irányt vett“ és több mint elegendő okuk van arra, hogy büszkék legyenek arra, amit elértek.

 

Míg a spanyol népességnek megközelítőleg a 79 százaléka rendelkezik teljes oltottsággal, addig Nagy-Britanniában és Németországban a népesség 67 százaléka. Annak ellenére, hogy Spanyolországban az oltottsági szint csak enyhén magasabb, mint Franciaországban vagy Olaszországban, Spanyolországban sokkal magasabb az idős oltott polgárok száma. Spanyolországban ugyanis a 70 év felettiek 99 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltást.

 

A mérsékelt éghajlat is segít?

 

Inaki Comas, a valenciai orvosbiológiai intézet kutatója szerint Spanyolországnak a mérsékelt éghajlat is segít a járványellenes harcban, ugyanis lassítja a vírus átadását a kültéri tömegrendezvényeken.

 

A szakemberek azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a hideg idő beköszöntével, a vakcina védelmének fokozatos csökkenésével és az új variánsok megjelenésével újra növekedésnek indulhat a fertőzöttek száma.

 

„A fertőzés mértéke magas lehet, viszont ha az emberek be vannak oltva és nem alakul ki náluk nehéz lefolyású betegség, akkor nincs probléma“

 

– mondta Comas.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!