Nyitókép forrása: illusztráció/SITA/AP Photo/Renata Brito

 

Közel háromszorosára nőtt a La Manche csatornán, Franciaországból Nagy-Britanniába igyekvő migránsok száma. Idén számuk meghaladta a 23 ezer főt, tavaly viszont egész évben mindössze 8400 illegális belépés-kísérletet regisztráltak. Ráadásul csütörtökön megdőlt a napi átkelések rekordja is, aznap 1185-en próbáltak meg a csatornán átkelve bejutni az Egyesült Királyságba. A korábbi csúcs 853 fő volt, és november 3-ra vonatkozott.

 

A korábbi években a La Manche csatornán keresztüli illegális belépések száma jóval alacsonyabb volt, elsősorban a hideg időjárás beköszönte miatt. Most azonban viszonylag enyhébb az idő felfelé löki a számokat. Ám ez csak az egyik tényező. Az emelkedő számok azt mutatják, hogy a migránsok egyre inkább meg vannak róla győződve, hogy a csatornán átkelni nem annyira kockázatos, mint ahogy azt a brit kormány állítja.

 

A brit kormány ugyanakkor új menekültügyi törvényen dolgozik.

 

 hirdetes_300x300  

„A brit társadalomnak elege van abból, hogy emberek halnak meg a La Manche csatornán, miközben könyörtelen bűnbandák profitálnak a nyomorúságukból. Az új menekültügyi törvényünk helyre fogja hozni a rosszul működő rendszert, amely a migránsokat az életveszélyes útra ösztönzi”

 

fogalmazott a brit belügyminisztérium. Ha a brit parlament rábólint a módosításra, akkor a hatóságok automatikusan el fogják utasítani a biztonságos országokból érkező migránsok, és a jelenlegi hat helyett48 hónapnyi börtönre is ítélhetők az illegális határsértők. Az embercsempészeket a módosítás értelmében a jelenlegi maximum 14 év helyett akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújthatnák.

 

A La Manche csatornán kialakult helyzet komoly diplomáciai feszültségeket okoz a britek és a franciák között. London azzal vádolja Párizst, hogy nem hajlandó feltartóztatni a migránsokat, Párizs viszont arra panaszkodik, hogy a britek nem fizették ki azt a 63 millió eurót, amivel egy júliusi megállapodás értelmében az Egyesült Királyság hozzájárul a francia határvédelemhez.

 

Magyarnemzet.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!