Nyitókép: pxhere.com

 

Magyarország megsértette az uniós jogot azáltal, hogy büntetőjogilag szankcionálta a menedékjog iránti kérelmek kezdeményezését – mondta ki az Európai Bíróság.

 

A napi.hu közlése szerint az Európai Bizottság az egyebek mellett a menekültügyi eljárások lefolytatására kijelölt tranzitzónákkal összefüggésben Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás után újabb, a menedékkérők helyzetével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bíróságon, ezúttal a 2018. június 20-án elfogadott úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag egyes rendelkezéseit támadva.

 

A legfelső európai jogi fórum szerint Magyarország nem teljesítette az Eljárási irányelvből eredő kötelezettségeit, mivel lehetővé tette a nemzetközi védelem iránti kérelem elfogadhatatlanság miatti elutasítását, mondván a kérelmező olyan államon keresztül érkezett a területére, amelyben nincs kitéve üldözésnek vagy súlyos sérelem veszélyének, vagy amelyben biztosított a megfelelő szintű védelem.

 

 hirdetes_810x300  

Az „uniós irányelv ugyanis kimerítően felsorolja azokat a helyzeteket, amelyekben a tagállamok valamely nemzetközi védelem iránti kérelmet elfogadhatatlannak tekinthetnek. Márpedig a magyar szabályozásban elfogadott elfogadhatatlansági ok nem felel meg e helyzetek egyikének sem a bíróság szerint.

 

Emellett az ország nem teljesítette az Eljárási és a Befogadási irányelvből eredő kötelezettségeit azért sem, mert a belső jogában büntetőjogi szankciót írt elő bármely olyan személy magatartására, aki a menedékjog iránti kérelmeknek a területén való előterjesztéséhez vagy benyújtásához szervező tevékenység keretében segítséget nyújt, amennyiben minden észszerű kétséget kizáróan bizonyítható, hogy e személy tudatában volt annak, hogy e kérelemnek e jog értelmében nem lehet helyt adni.

 

Az uniós jogból eredő kötelezettségeit nem teljesítő tagállam ellen irányuló kötelezettségszegési eljárást a Bizottság vagy más tagállam indíthatja meg. Ha az Európai Bíróság megállapítja a kötelezettségszegést, az érintett tagállamnak a lehető leghamarabb teljesítenie kell az ítéletben foglaltakat. Ha pedig az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a tagállam nem teljesítette az ítéletben foglaltakat, újabb, pénzügyi szankciók kiszabására irányuló keresetet indíthat.

 

napi.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!