Nyitókép: twitter.com/Jiři Ovčáček

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő kedden a prágai Központi Katonai Kórházban meglátogatta Miloš Zeman cseh köztársasági elnököt.

 

Čaputová ajándékként teaválogatást és az elnöki palota kertjéből származó mézet vitt a lábadozó cseh elnöknek. A kórházi szabályok szerint a látogatásra fél órát kapott a szlovák államfő.

 

A szlovák államfő délután ellátogatott a cseh parlamenti felsőházba, a szenátusba, ahol egyetemistákkal folytatott párbeszédet időszerű politikai témákról. A szenátusban Zuzana Čaputová eddigi tevékenysége elismeréseképpen átvette Miloš Vystrčiltól a szenátus elnökének az ezüstérmét. Čaputová később találkozott Markéta Pekarová Adamovával, a cseh képviselőház új elnökével is.

 

 hirdetes_300x300  

Látogatása végén a szlovák köztársasági elnök a prágai Nemzeti bulváron virágokat helyezett el az 1989. november 17-ei események emléktáblájánál. Több mint három évtizede, november 17-én este az akkori kommunista állam rendőrsége erővel oszlatta fel a diákok tüntetését, amely elindítója lett a csehszlovákiai rendszerváltásnak, a bársonyos forradalomnak.

 

teraz.sk, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!