Nyitókép forrása: SITA/Peter Byrne/PA via AP

 

A Közel-Keletről érkezett menekültként a liverpooli merénylő, és az Iszlám Állam által használt „sátán anyja” néven emlegetett golyócsapágyas bombát építette meg, hogy maximalizálja a robbanás pusztító erejét.

 

Vasárnap Lierpoolban egy szülészeti kórház előtt robbant fel egy bomba egy autóban. Az első hírek egy halottról és egy sérültről szóltak. Később a hatóságok terrorcselekménynek minősítették át az esetet, kiderült, hogy a felrobbant taxi utasa az első világháború áldozataira emlékező 1200 fős tömegben akarhatott robbantani vasárnap, de az útlezárások miatt a taxi nem tudott odajutni. Ezután módosította az útirányt.

 

Végül a kórház előtt a taxisnak feltűnt az utasa különös viselkedése, majd kiszúrta a bombamellényt is, ezért bezárta a taxi ajtaját, hogy az elkövető ne tudjon kiszálni. Az robbantott, ám csodával határos módon a taxisofőr viszonylag könnyebb sérülésekkel megúszta a detonációt. A robbanás után a kocsi kigyulladt. A taxisofőrt Liverpoolban hősként ünneplik.

 

 hirdetes_300x300  

Azóta kiderült, hogy a robbantásos merényletkísérletet egy Emad-al-Swealmeen néven Nagy-Britanniába érkező menekült követte el, aki a menekültkérelem leadásakor Enzo Almenire változtatta nevét, hogy nyugatiasabbnak tűnjön. Származása vitatott, ő saját magát a dokumentumokon szír és iraki származásúnak vallotta, ám a hatóságok szerint Jordániából érkezhetett. A belügyminisztériummal állítólag évek óta vitában állt tartózkodási engedélye miatt.

 

A Daily Mail szerint az Iszlám Állam által használt bombát Almeni házilag készítette. Ezt a robbanószerkezetet használták az iszlamista dzsihadisták a 2015-ös párizsi terrortámadásokkor is, valamint a 2017-es manchesteri koncerten.

 

Dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!