Nyitókép: Michal Turek/MAFRA

 

A kommunizmust nem a diákok és nem is a disszidensek győzték le, hanem magától omlott össze, mint minden hasonló próbálkozás, amely erőszakkal akarja elnyomni az emberi szabadságot – jelentette ki a november 17-i eseményekkel kapcsolatos megemlékezésen Václav Klaus volt cseh államfő.

 

Klaus szavai szerint a kommunizmus bukásának globális jellege volt. Az egykori cseh államfő azon a helyen mondott beszédet, ahol 82 évvel ezelőtt a nácik diákokat tartóztattak le, majd átszállították őket a koncentrációs táborokba.

 

 hirdetes_300x300  

„50 évvel később a becsületes diákok emlékének megtaposása volt az utolsó csepp, amivel betelt a pohár“

 

– hangoztatta Klaus.

 

„Mi, akiket 1989. november 17-e továbbra is sürgetve szólít, mi, akik aktívan részesei voltunk a ´89-es novemberi eseményeknek, attól tartunk, hogy visszatérnek azok az idők, amelyekről azt gondoltuk, hogy soha többé nem térhetnek vissza“

 

– jegyezte meg Klaus, aki a járványellenes óvintézkedések nagy kritikusai közé tartozik.

 

Klaus a november 17-i évforduló kapcsán azt mondta, manapság az emberekre ismét olyan utópia van rákényszerítve, amely azt mondja magáról, hogy a tudományon alapszik.

 

„A magasabb célok nevében ennek az új utópiának is az egyén szabadságát kell feláldozni… Úgy, ahogy a múlt szomorú időszakaiban, a mostani generációtól is olyan áldozatokat kérnek, amelyek elriasztják a járványt“

 

– idézte az iDNES.cz Klaust.

 

A volt elnök szerint november 17-e üzenete optimista módon azt jelzi, hogy „az egyetlen, új igazság népszerűsítői és hirdetői végül veszíteni fognak úgy, ahogy az elődeik is 1939-ben és 1989-ben. Jó, hogy erre az üzenetre mindig emlékezünk“ – zárta le Klaus.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!