Nyitókép: SITA/AP Photo/Lisa Leutner

 

A nemrégiben lemondásra kényszerülő korábbi osztrák kancellár, Sebastian Kurz csütörtökön (november 18.) elveszítette képviselői immunitását a korrupciós nyomozással szemben. A döntést az osztrák parlament hozta meg egyhangúlag – írja a spravy.rtvs.sk.

 

Ezt a lépést maga Kurz és pártja, az ÖVP is támogatta. Együttesen deklarálták, hogy ez segít tisztázni a helyzetet.

 

A rendőrség még október elején kutatta át a kancellár hivatalát, az ÖVP központi irodáját és a pénzügyminisztériumot. Kurz akkor még elutasította, hogy lemondjon. Csupán akkor lépett vissza kancellári tisztségétől, mikor bizalmatlansági szavazás fenyegetett, amelyben a Zöldek minden bizonnyal az ellenzéket támogatták volna. Kurz így még a szavazás előtt lemondott, helyére kormánya külügyminisztere került, ő pedig az ÖVP elnökeként pártja frakcióvezetője lett a parlamentben.

 

 hirdetes_300x300  

Kurz 27 évesen lett külügyminiszter, 31 évesen pedig kancellár. Első megbízatási időszaka idő előtt 2019-ben véget ért, mikor koalíciós partnerét az Ibiza-botrányban korrupcióval vádolták meg. Ennek az ügynek a vizsgálata során a rendőrség később írásos kommunikációt fedett fel az ÖVP környezetéből, ami végül Kurz bukásához vezetett.

 

A jelenlegi állás szerint Kurz állítólag állami pénzekből finanszírozott közvéleménykutatásokat, amelyek segítségével először pártja élére, majd a kormány élére került. Emellett állítólag hamisan tanúzott az Ibiza-botrányt vizsgál parlamenti bizottság előtt, amelybe az FPÖ és az ÖVP is belekeveredhetett. Kurz az összes ellene felhozott vádat tagadja.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!