Artúr, Vince
  • HUF: 358.66
  • USD: 1.13
  • -5 °C
  • 1 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Andrej Babiš nem zárja ki, hogy indulna az elnökválasztáson

Miloš Zeman jelenlegi államfő második ötéves megbízatási időszaka 2023 márciusában jár le

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Andrej Babiš ügyvezető cseh kormányfő nem zárja ki, hogy indulna a következő, 2023 januárjában esedékes elnökválasztáson.

 

A tisztségéből rövidesen távozó miniszterelnök egy, a Facebook közösségi portálon megjelent kérdésre válaszolva indulását a szükséges számú támogatói aláírás összegyűjtésétől tette függővé. Babiš ugyanakkor leszögezte, hogy jelenleg mással van elfoglalva, s az esetleges elnökjelöltséggel nem foglalkozik.

 

“Nagyon sokan kérdezik ezt most tőlem” – válaszolta Babiš a Facebook profilján feltett kérdésre. “Eszembe jutott, mi lenne, hogyha az emberek összegyűjtenének megfelelő számú aláírást. De nem akarok előreszaladni, ez most számomra valóban nem téma” – írja Babiš. Hozzátette: jelenleg a Covid-19 elleni küzdelemmel, illetve az általa vezetett ANO mozgalom ellenzékbe vonulásával van elfoglalva.

 

Amennyiben Andrej Babiš valóban indulna az elnökválasztáson, valószínűleg nem lenne szüksége támogatói aláírásokra. A hatályos szabályok szerint ugyanis a jelölt regisztrálásához legfeljebb 20 képviselő, esetleg 10 szenátor, vagy 50 ezer lakossági támogatói aláírás szükséges. Az ANO mozgalomnak 72 képviselője van az alsóházban, így a szükséges támogatók megszerzése Babiš számára nem lehetne probléma.

 

“Az elnök (Miloš Zeman) szeretné, ha indulnék” – mondta Babiš a héten a Blesk című bulvárlap érdeklődésére válaszolva. Erről az ANO-nak kell döntenie – jegyezte meg. Megerősítette, hogy a mozgalom saját jelöltet akar indítani a 2023 januári megmérettetésen.

 

Miloš Zeman jelenlegi államfő második ötéves megbízatási időszaka 2023 márciusában jár le, s az alkotmány szerint harmadszor már nem indulhat a választáson.

 

A cseh sajtóban megjelent értesülések szerint Andrej Babišon kívül az elnöki posztért indulni szeretne egyebek között Petr Pavel, a cseh hadsereg volt vezérkari főnöke, Danuse Nerudová, a brünni Mendel Egyetem rektora, illetve Pavel Fischer független szenátor is. A jelölteknek hivatalosan 66 nappal a választás előtt kell bejegyeztetniük magukat.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket