Nyitókép forrása: SIAT/Media TV Rotterdam via AP

 

Súlyos zavargások törtek ki Rotterdamban (Hollandia) szombatra virradó éjjel a járványkorlátozások szigorítása miatt. A rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le. A lövések kapcsán két sérültről szólnak a jelentések, de nem világos hogy lelőtték-e őket, vagy a kialakult zavargások során sebesültek meg.

 

Az éjszakai demonstrációk során a tüntetők köveket és tüzijátékot dobáltak a rendőrökre. Elsősorban az oltási igazolások használatára vonatkozó szigorító intézkedések, valamint a szilveszteri tüzijátékok tilalma miatt tiltakoztak. Hollandia a múlt héten háromhetes részleges lockdownt vezetett be a növekvő esetszámok miatt.

 

Az éttermek és üzletek nyitvatartását korlátozták, a sportrendezvényeket pedig zárt kapuk mellett kell megtartani. A kormány engedményeket csak az oltottsági vagy átesettségi igazolvánnyal rendelkezőknek adna, például csak az ilyen személyek mehetnének étterembe és bárokba. A tüzijátékok betiltását második éve rendelték el, az intézkedés célja, hogy szilveszter este ne érje többletterhelés a kórházakat a pirotechnikai balesetek miatt.

 

 hirdetes_810x300  

A rendőrség szerint az indulatok elszabadulása után a helyzet „életveszélyessé” vált, a tömeg rendőrautókat gyújtott fel. A figyelmeztető lövések leadása utána a rotterdami főpályaudvart lezárták, a városban pedig szükségállapotot rendeltek el. Legalább 20 személyt letartóztattak, a sérültek száma összesen 7.

 

A rendőrautókat felgyújtó tömeg ellen a rohamrendőrök vízágyút vetettek be. Zavargások Hágában is voltak a kormány intézkedéseinek bejelentését követően.

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.