Nyitókép forrása: SITA/Media TV Rotterdam via AP

 

Hollandiában, Ausztriában, Horvátországban és Ausztráliában is több tízezer ember vonult az utcákra, hogy tiltakozzanak a héten bevezetett járványügyi korlátozások ellen. Miközben egyre nagyobb nyomás alá kerülnek a kórházak, és egyre több a fertőzött, a korlátozásokkal szemben egyenes arányban nő az ellenállás.

 

Már az elején érdemes leszögezni, hogy a korlátozás és a járvány feltartóztatása elvileg nem csak az egészségügy összeomlásának elkerülését szolgálná, hanem csökkentené az esélyét, hogy új még fertőzőbb és még veszélyesebb mutáció jelenjen meg. Ugyanakkor, ha nem is nőtt az intézkedésekkel szemben tüntetni hajlandók száma, az ellenállók radikalizálódása egyre kézzelfoghatóbb. És volt olyan város is, ahol kicsúszott a kontrol a hatóságok kezéből.

 

Bécsben szombatra virradóra negyvenezren vonultak az utcára az Osztrák Szabadságpárt szervezésében – a párt a jelenlévők számát 100 ezerre becsülte. A demonstrálók blokkolták a belváros forgalmát, a rendőrökre pedig üvegeket dobáltak.

 

 hirdetes_300x300  

Ausztria igen szigorú lockdown bevezetése mellett döntött, amely hétfőn lép életbe és 20 napig fog tartani. A lezárás oltottakra és oltatlanokra egyaránt vonatkozik. Ugyanakkor az osztrák kormány 2022. február 1-jétől kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást, a harmadik oltás pedig már négy hónappal a második után elérhető lesz.

 

Ezzel Ausztria lesz Európa első teljes lockdownt elrendelő országa, és az első állam, amely kötelezővé teszi a koronavírus ellen oltás felvételét a lakosság számára.

 

Hollandiában két tüntetőt lelőttek

 

Rotterdamban is elszabadultak az indulatok. A holland kikötővárosban péntekről szombatra virradóra a tömeg rendőrautókat gyújtott fel és köveket dobált a járványellenes intézkedések és a szilveszteri tűzijátékok betiltása miatt. A rendőrség figyelmeztetőlövést is leadott, amelynek következtében két személy súlyos sérülésekkel került kórházba. Egyes források szerint a fejsérülést szenvedtek, de életben vannak. Szombaton a rotterdami hatóságok közzétették, hogy 51 személyt tartóztattak le az incidensek kapcsán, és ezek fele 18 éven aluli személy volt. További letartóztatások is várhatók a biztonsági kamerák felvételei alapján. A holland igazságügyi miniszter elítélte a zavargókat, mint mondta, a demonstrációhoz való jog fontos része a holland társadalomnak, de „amit az elmúlt éjjel láttunk a bűncselekmény volt”.

 

Hollandia olyan intézkedéscsomagot készül elfogadni amely szerint a bárok és éttermek belterében csak beoltottakat vagy átesettségi igazolással rendelkezőket szolgálhatnak ki.

 

Ahol a hivatali ügyintézésért vonulnak utcára

 

A horvát fővárosban Zágrábban a kötelező covid-igazolvány ellen tüntettek szombaton, valamint a szigorítások ellen. A megmozdulások előzetesen nem voltak bejelentve, ezért a rendőrség fellépett a rendontókkal szemben. A tömeg olyan jelszavakat skandált, mint „Mondj nemet az autoritásba vetett vakhitre”, „Élni és élni hagyni”. A tüntetők azt követelték, hogy a kormány törölje el a covid-tanúsítványok intézményét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állam vonja vissza az oltási vagy átesettségi igazolás felmutatásának kötelezettségét a közalkalmazottak és azok számára is, akik ügyintézés céljából lépnek be az állami hivatalokba.

 

A tüntetők egy része szerint alkotmányellenesen kizárják az állami ügyintézésből és az oktatási rendszerből a beoltatlanokat.

 

Ausztráliában is ezrek tüntettek a kötelező oltás ellen

 

Ausztráliában a tüntetők nem csak a korlátozások ellen vonultak az utcára, hanem szeretnék az egyik tartományi miniszterelnököt börtönben látni. A kötelező oltás lehetősége ellen több nagyvárosban is tízezrek vonultak utcára.

 

Ausztráliában több tartományban is kötelezővé tették egyes lakossági csoportok számára az oltást, az országban 85 százalékos az átoltottsági arány. A beoltatlanok nem mehetnek étterembe és koncertekre. Néhány ezren vonultak utcára Melbourne-ben, elsősorban oltásellenes rigmusokat lehetett hallani a soraikból, és sokan börtönbe küldenék Viktória Daniel Andrews tartományi miniszterelnököt is a bevezetett korlátozások miatt. Ausztráliában egyébként heti rendszerességgel vannak oltásellenes tüntetések, amelyek nemegyszer zavargásokba torkollnak.

 

DennikStandard.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.