Nyitókép forrása: Kay Nietfeld/dpa via AP

 

A koronavírus-járvány gyors terjedése azt jelenti, hogy a tél végére minden beoltatlan német elkapja a koronavírust, és egy részük bele fog halni – jelentette ki Jens Spahn (CDU) német egészségügyi miniszter. A hivatalos német adatok szerint az elmúlt nap 30 ezer új fertőzöttet azonosítottak, ami az előző heti csúcshoz képest 50 százalékos emelkedést jelent.

 

„A tél végére az országban mindenki vagy beoltott, vagy felgyógyult vagy halott lesz. Sokan ezt cinikus álláspontnak tartják, de ettől még igaz. A rendkívül fertőzőképes Delta-variáns esetében ez egy nagyon, de nagyon valószínű forgatókönyv, ezért mindenkinek nyomatékosan javaslom az oltás felvételét”

 

– summázta a három egyszerű lehetőséget a német politikus.

 

A német lakosság nagyjából harmada még mindig beoltatlan, a kormány pedig igyekszik beszerezni a beoltatlanok teljes vakcinázásához szükséges oltóanyag-mennyiséget. Nem mellesleg, a hétvégéig dönt az Európai Unió az 5-11 éveseknek szánt koronavírus elleni oltások engedélyezéséről, ami német szempontból azért lényeges, mert az iskoláskorúak körében terjed leginkább a kór.

  hirdetes_300x300   

 

Spahn kifejtette, hogy a tél végére minden német állampolgár el fogja kapni a koronavírust:

 

„E tekintetben az immunitás mindig megvalósul, a kérdés az, hogy oltással van fertőzéssel. Mi egyértelműen az oltást javasoljuk”

 

mondta. Hozzátesszük, a nem beoltottaknál a halállal végződő súlyos lefolyású COVID-fertőzés jóval valószínűbb, mint a beoltottaknál.

 

Moderna versus Pfizer/BioNTech

 

Spahn a múlt héten egyébként súlyos kritikákat kapott az orvosi közösségtől, amiért a német mainzi székhelyű BioNTech oltóanyaggyár szűkös készleteit beszabályozta, az amerikai Moderna (szintén mRNS technológiájú) vakcina disztribúcióját azonban nem korlátozta. Hétfőn ez is megváltozott, és a Pfizertől további 6 millió adagot sajtolt ki, bár hangsúlyozta, hogy a Moderna is jó vakcina:

 

„Sok orvos úgy véli, hogy a BioNTech oltása a vakcinák a Mercedese, a Moderna pedig a Rolls Roys”

 

mondta. Tagadta azokat az felvetéseket, hogy a német kormány BioNTech-oltóanyagokból készleteket halmozott volna fel, mint mondta, a hét végére 50 millió adag vakcina áll majd a lakosság rendelkezésére, 24 millió Pfizer-BioNTech és 26 millió Moderna. (A teljes kép kedvéért azért megjegyezzük, hogy ha Németország készleteket halmozna fel a Pfizer vakcinájából, az azt jelentené, hogy az uniós vakcinabeszerzési programra fittyet hányva, a területén lévő gyár által biztosított előnnyel, más tagállamok kárára visszaélve tárazott volna be oltóanyagból – ezt aligha ismerné el a német kormány.)

 

Spahn szerint az év végéig 25-30 millió harmadik (emlekeztető) oltást akarnak kiosztani a lakosság körében.

 

A Robert Koch Intézet adatai szerint a 100 ezer főre számított heti előfordulás rekordja megdőlt Németországban, hétfőre 387-re emelkedett, az ország déli és keleti részeiben pedig 1000 fölött jár a heti incidencia-szint. A járvány kitörése óta több mint 99 ezer német halt bele a koronavírus okozta fertőzésbe (igazoltan). A lakosság 67,5 százaléka van beoltva, ami miatta a Delta-variáns igen gyorsan terjed. A járványszakértők szerint már nem elszigetelt járványgócok vannak Németországban, hanem a járványhullám már az ország egészére kiterjed.

 

Körkép.sk., politico.eu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!