Nyitókép: AP Photo/Laszlo Balogh

 

Soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, ami óriási kihívás az egész EU számára – mondta a magyar miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján, kedden Budapesten.

 

Orbán Viktor a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőivel tett sajtónyilatkozatában kiemelte: Brüsszel elhibázott politikát folytat, „gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást”, csak a határ fizikai megvédésére nem ad pénzt.

 

 hirdetes_400x285  

Kijelentette: a magyar álláspont továbbra is az, hogy az EU-nak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit. Magyarország mindig is tisztességes megállapodást ajánlott: „úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk (…), tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük.”

 

Orbán Viktor hangsúlyozta: azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.

 

Eduard Heger szlovák kormányfő arról beszélt, hogy folyamatosan foglalkozni kell azzal a hibrid veszéllyel, ami a lengyel-belarusz határon kialakult.

 

From left: Prime Ministers Mateusz Morawiecki of Poland, , Eduard Heger of Slovakia, Viktor Orban of Hungary and Andrej Babis of the Czech Republic look at each other after a news briefing in Budapest, Hungary, Tuesday, Nov. 23, 2021. The leaders of the Visegrad Four group of Central European countries met in Hungary’s capital of Budapest Tuesday to discuss the ongoing migration crisis along Poland’s border with Belarus. (AP Photo/Laszlo Balogh)

 

Andrej Babiš cseh miniszterelnök kiemelte, Európa egyre több problémával, köztük a migrációval küszködik.

 

„Mindenki csak kritizálta Orbánt, amikor 2015-ben kerítést épített, míg most sok ország pénzt akar a bizottságtól, hogy kerítést építsen”

 

– mondta a cseh kormányfő, aki szerint elfogadhatatlan, ami a lengyel-belorusz határon folyik. Hozzátette: minden szankciót támogatnak Minszkkel szemben.

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a szolidaritás és a pozitív válasz az ő aggodalmaikra nagyon építő volt. Kifejtette, hogy a krízist Fehéroroszország idézte elő, amiben az emberek csupán eszközök voltak arra, hogy káoszt okozzanak az EU-ban.

 

„Nagyon széles diplomáciai akciót indítottunk, hogy a világ számos partnere megismerje a véleményünket. Mi nemcsak a saját, hanem az európai külső határait védjük, és az uniónak hálásnak kellene Orbán Viktornak a határok korábbi megvédése miatt”

 

– mondta Morawiecki.

 

MTI/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.