Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

A szocdem Olaf Scholz lehet Angela Merkel utódja Németországban. A német szocdem SPD, a Zöldek és a szabaddemokrata FDP szerdán bejelentették a koalíciós szerződési megállapodásuk részleteit, ezzel egy lépéssel közelebb vannak a tényleges kormányalakításhoz.

Angela Merkel német kancellár regnálásának 16 éves korszaka lassan a végéhez ér. A legfrissebb hírek szerint a pártok színei alapján közlekedési lámpa-koalícióként emlegetett formáció pártjai egyezségre jutottak.

 

A szerdán bejelentett megállapodás szerint Olaf Scholz, az SPD jelenlegi pénzügyminisztere és kancellárjelöltje lesz az új kancellár, a szabaddemokrata Christian Lindner lesz az új német pénzügyminiszter. A pénzügyminiszteri posztra korábban a Zöldek is igényt tartottak de a jelek szerint megelégedtek a a külügyminiszteri, a gazdasági és az újonnan létrehozandó klímaügyi miniszteri poszttal. 

 

Közép-Európa és Magyarország számára valószínűleg sok jót nem hoz, hogy a balliberálisok adhatják a német külügyminisztert.

 hirdetes_300x300  

 

A megállapodás nagy hangsúlyt fektet a klímaváltozásra, a pártok egy klímavédelmi program elfogadására kötelezik magukat 2022 év végéig. Olyan vállalások is szerepelnek a dokumentumban, mint az összes erre alkalmas tető beépítése napelemekkel, vagy napkollektorokkal.

 

A megállapodás egy másik  pontja azt tartalmazza, hogy a bevándorlók öt év után kérhetik a német állampolgárságot.

 

Az új koalíció parlamenti vizsgálatot indítana az afganisztáni kimenekítési hadművelet kapcsán, és ígéretet tesz arra is, hogy Németország leállítja a megújuló energia állami dotációját, amennyiben sikerül megvalósítani a szénsemlegességet. Ezen felül az ország területe 2 százalékát szénerőművek telepítésére használnák fel, és továbbra is az atomenergia kiszorítása mellett foglalnak állás a koalíció tagjai.

 

A Zöldek jelölhetik majd a német európai biztost abban az esetben, ha az Európai Bizottság elnökét nem Németország adja (jelenleg igen).

 

A koalíciós tárgyalások két hónapja tartanak, és a jelenlegi formáció az első ilyen lesz a német történelemben. Szintén régen látott körülmény a hárompárti koalíció Németországban – jó ideje kétpárti koalíciók tudtak létrejönni.

 

A CDU/CSU ezzel minden jel szerit ellenzékbe szorul.

 

Körkép.sk, cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!