Nyitókép forrása: facebook.com/Márki-Zay Péter, kollázs: körkép.sk

 

Az megvan, hogy azért nem kaphat a felvidéki magyar ember magyar állampolgárságot, nehogy külföldi választási kampány kezdődjön Szlovákia területén? És hogy a liberális külügyminisztérium kéthónapos médiahadjáratot tartott csak azért, hogy megakadályozza a magyar működőtőke beáramlását Szlovákiába? Most az is kiderült, mindeközben a szlovák külügy beavatkozva a magyar választási kampányba a budapesti nagyköveten keresztül képviseltette magát egy olyan találkozón, ahol Márki-Zay Péter magyar ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt a főmeghívott. Sőt, Márki-Zay Pozsonyban találkozott Mikuláš Dzurinda exkormányfővel. Érdekes módon emiatt a szlovák külügy egyáltalán nem borult ki – szemben azzal, mikor Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter látogatott el Komáromba.

 

Úgy tűnik, hogy Szlovákia aktív szerepet szeretne vállalni a legitimen megválasztott magyar kormánypárt elleni külföldi nyomásgyakorlásban és a jövő tavasszal esedékes magyarországi választások befolyásolásában.

 

A magyar ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter pénteken Budapesten találkozott kilenc ország nagykövetével, és köztük volt a budapesti szlovák nagykövet, Pavol Hamžík is, a dán, a görög, az ír, a litván, a lett, a portugál, a román és a svéd nagykövetekkel együtt. Márki-Zay a találkozón az esetleges „választási csalások kivédéséről” és Magyarország EU iránti kötelezettségeiről szónokolt. Kérdés, hogy milyen megfontolásból kell választási csalásokról egyeztetni külföldi nagykövetekkel egy olyan politikusnak, akinek egyelőre nem sok legitimációja van ilyen találkozókon részt venni, mert az ilyen beszélgetések rendszerint csak a választások után esedékesek. Egyébként a találkozót Ronan Gargan ír nagykövet szervezte meg, a DenníkŠtandard beszámolója szerint.

 

 hirdetes_400x285  

Jelzésértékű, hogy a visegrádi országok nagykövetei közül csak a szlovák vett részt a találkozón, ami a liberális vezetésű szlovák külügyminiszter korábbi retorikája és tettei fényében arra utal, hogy Szlovákia a jelenlegi kormányzópártok elleni külföldi kampányban akar szerepet játszani. Sőt, Márki-Zay Facebook-bejegyzése szerint a találkozón a külhoni magyarok is szóba kerültek – kérdés, hogy milyen kontextusban.

 

 

Ráadásul nem ez volt az egyetlen ilyen találkozó. Márki-Zay nemrég Brüsszelben járt, ahol arra tett ígéretet, hogy megválasztása esetén Magyarország bevezeti az eurót, az LGBTI-agendát, Orbán Viktor magyar miniszterelnökről pedig azt mondta, „fasiszta rendszert épít”. Ezután Pozsonyba utazott, ahol Mikuláš Dzurinda szlovák exkormányfővel találkozott.

 

A múlt héten a budapesti amerikai nagykövet meghívására az EU nagykövetei némelyikével találkozhatott, ahol állítólag a korrupció ellenes harcról szónokolt. A résztvevők az Egyesült Államok, Japán, Ukrajna, Hollandia, Írország és Ausztria nagykövetei voltak.

 

 

Nyugati liberális próbálkozások

 

Azóta az is kiderült, hogy az Egyesült Államok nem hívta meg a demokrácia csúcstalálkozóra Magyarországot, miközben 110 másik országot igen, köztük Albániát, Koszovót és a terrorizmus egyik melegágyának számító Pakisztánt. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint Washington részéről ez a büntetés, amiért Magyarország jó kapcsolatokat ápolt Donald Trumppal.

 

Hillary Clinton, aki elvesztette a választásokat Donald Trumppal szemben, az MSNBC tévécsatornának nemrég olyan nyilatkozatot tett, amelyben egyenlőségjelet húzott a Capitolium ostromát végrehajtó tömeg valamint Törökország, Brazília, Kína és Magyarország között.

 

Szijjártó Péter Hillary Clinton kijelentései kapcsán az egyik sajtótájékoztatón a következőképp reagált:

 

„A magyar-amerikai politikai kapcsolatok egyértelműen akkor értek az eddigi csúcspontjukra, amikor Donald Trump volt az Egyesült Államok elnöke. (…) A mi történelmünk Magyarországon, az folyamatosan a szabadságért vívott küzdelemről szólt. (…) Mi egy ezeréves államisággal rendelkező ország vagyunk, ezért nem szorulunk rá arra, hogy bárki egy ilyen érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát. (…)

 

Hogy lesznek-e beavatkozási kísérletek a magyar választási kampányba? Nem a Holdon élünk, hanem Közép-Európában, tehát nyilvánvalóan lesznek kísérletek. Egyes előkészületi fázisokat már sikerült is detektálnunk. (…) A magyar emberek megnyugtatása érdekében szeretném elmondani, hogy minden illetékes magyar intézmény teszi a dolgát annak érdekében, hogy semmilyen külső beavatkozás ne történhessen a magyar választások kapcsán”

 

fogalmazott a magyar külügyminiszter.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.