Nyitókép: Getty Images

 

A szomszédos Csehországban minden bizonnyal felütötte a fejét az omikron névre keresztelt új koronavírus-mutációt. A szupervariánst egy nőnél azonosították, aki Namíbiából tért haza Csehországba – tájékoztatott weboldalán a Nova televíziós csatorna.

 

Két szekvenált teszt alapján merült fel annak a gyanúja, hogy a nő az omikron variánssal fertőződött meg. A TV Nova forrásai szerint a mintákat a prágai laboratóriumba küldik kiértékelésre. Az érintett hölgy a csehországi Liberecből származik és namíbiai kirándulásából tért haza Csehországba. A nő a Dél-afrikai Köztársaságban és Dubajban szállt át.

 

 hirdetes_300x300  

„Ebben a pillanatban az egyik csehországi laboratóriumban azt vizsgálják, hogy az omikron variáns tényleg megjelent-e az országunkban. Az illetékes kerületi higiéniai állomás jelenleg járványügyi vizsgálatokat folytat annál a személynél, akitől a pozitív minta származik“

 

– tájékoztatott Štěpánka Čechová, az Állami Egészségügyi Intézet szóvivője.

 

„Jó hír, hogy a szóban forgó hölgy be volt oltva, a betegsége pedig enyhe lefolyású. A szekvenációs teszt eredménye holnapra várható“

 

– írta a Twitteren Andrej Babiš távozó cseh kormányfő.

 

Az új, B.1.1.529-es szupervariáns első európai esetét pénteken Belgiumban regisztrálták. A variánst egy külföldről hazatérő oltatlan személynél azonosították.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!