Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Ariel Schalit

 

A koronavírus új, jóval fertőzőképesebb és vélhetően antitesteknek ellenálló változata egyre több európai országban bukkan fel azután, hogy néhány nappal ezelőtt felfedezték Dél-Afrikában. A kormányok szerte a világban igyekeznek azonnali lépésekkel ellejét venni az új mutáció elterjedésének – vegyes sikerrel. Az Omikron miatt a mostani járványhullám kapcsán bevezetett korlátozásokat sok helyütt tovább szigorították.

 

Az Egyesült Királyságban szigorította a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, és keményebb feltételeknek kell megfelelniük a külföldről beutazóknak is. A britek szombat estig két igazolt Omikron-esetet regisztráltak, ahogy Németországban, Olaszországban, Belgiumban és Hollandiában is találtak már új variánssal fertőzött embereket. Az Egyesült Államok elnöki járványügyi főtanácsadója szerint nagy valószínűséggel már az USA-ban is jelen van a szupervariáns.

 

Az Omikron-variáns a jelenlegi sejtések szerint egyetlen olyan betegben fejlődött ki, akinek szervezete egyáltalán nem tudta kiszűrni a vírust. Vélhetően egy HIV vagy AIDS-fertőzött személyről lehetett szó. Ennek köszönhetően azonban az Omikron vírusa összességében ötvennél is több mutációval rendelkezik, a terjedésében és védettség hatékonyságánál kulcsszerepet játszó tüskefehérjére ebből nem kevesebb, mint 30 mutáció jut. Több olyan mutációról lehet szó, amely képessé teheti a vírust a természetes vagy vakcina által szerzett védettség megkerülésére. A WHO épp ezért különösen aggodalmat keltő vírusvariánsnak nevezte az Omikront.

 

 hirdetes_400x285  

A koronavírus és annak mutáció az elmúlt két évben több mint 5 millió emberéletet követeltek. Vakcina van, ám annak elosztása a világban enyhén szólva is egyenlőtlen. A kutatók abban egyetértenek, hogy amíg nincs mindenki beoltva az éppen domináns vírustörzs ellen mindenhol a világon, addig mindig lesznek új mutációk, amelyek kihívásokat támasztanak.

 

Angliában a külföldről érkezőknek két napon belül PCR-tesztet kell végezniük, és egészen addig izolációban kell maradniuk, míg tesztjük negatív eredményt nem hoz. Azonban akinél a szekvenálás (laborvizsgálat a vírus variánsának megállapítására) az Omikron jelenlétét erősíti meg, azok oltási állapotuktól függetlenül 10 napig karanténba kerülnek.

 

A britek várhatóan kiterjesztik az oltási programot is, lecsökkentve a második és a harmadik adag oltás közti időtartamot, így az idősebb kiskorúak oltását is felgyorsíthatják. A britek eddig két Omikron-esetet tartanak számon, mindkettő behurcolt eset, az egyiket Brentwoodban, a másikat Nottinghamben azonosították. A brit kormány utazási feketelistára tette vasárnaptól Angolát, Malawit, Mozambikot és Zambiát, korábban pedig már felkerült rá Botswana, Szváziföld, Lesotho, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe.

 

Hasonló korlátozásokat vezettek más országok, köztük Ausztrália, Brazília, Kanada, Japán, USA, Thaiföld és az EU is. A Dél-Afrikából érkező beutazókat szinte sehol sem fogadják. A tiltások ellenére azonban a vírus egyre több helyen jelenik meg, sok esetben teljesen beoltott embereknél.

 

Egy Mozambikból érkező olasz üzletember Olaszországba hurcolta be a kórt. Érdekes, hogy ennek már több mint két hete, gépe november 11-én landolt Rómában, majd onnan Nápoly melletti otthonába utazott. Ő és öt családtagja – köztük két kisgyermek – tesztje azóta pozitív lett, bár csak enyhe tüneteket produkálnak. A férfi a megerősített hírek szerint két adag oltást kapott, tehát teljesen beoltottnak számít. Az olasz kormány sürgeti az illetékes tartományi szerveket a tesztelés és a szekvenálás fokozására.

 

Németországban a müncheni székhelyű, mikrobiológiai Max von Pettenkofer Intézet közölte, hogy két beutazónál azonosították az Omikron-variánst, akik november 24-én érkeztek az országba Dél-Afrikából.

 

A Holland egészségügyi Intézet pedig szombaton azt közölte, hogy a pénteken, a dél-afrikai járattal Amszterdamban landolt repülőgép 61 utasa közül mind Omikronnal fertőződött meg. Őket mind izolálták.

 

Izrealben több mint 800 Afrikából hazatért polgárát követi nyomon. Ausztrália két külföldről hazatérő polgáránál vizsgálja, hogy az Omikron variánsról van-e szó.

 

Körkép.sk, cnbc.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!